Jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Fico nebude brániť Mečiarovi v preskúmaní ústavnosti ŠS
Zdielať na

Fico nebude brániť Mečiarovi v preskúmaní ústavnosti ŠS

Zdroj: TV JOJ/ilustračné

Neskoro večer skončila schôdzka predsedov koaličných strán v Trenčianskych Tepliciach.

Neskoro večer skončila schôdzka predsedov koaličných strán v Trenčianskych Tepliciach. Tí sa stretli najmä preto, aby sa dohodli pred rokovaním národnej rady. Riešili zákon o pošte, fondoch, dotkli sa otázky špeciálneho súdu a v neposlednom rade riešili aj demisiu ministra obrany.

Premiér Robert Fico nebude brániť ĽS-HZDS v iniciatíve nechať posúdiť Ústavnému súdu SR, či Špeciálny súd je alebo nie je v súlade s Ústavou SR.

Predseda vlády to uviedol v nedeľu na brífingu po neformálnom stretnutí koaličných lídrov vo vládnej vile v Trenčianskych Tepliciach.

S touto snahou v sobotu vystúpil predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar, keď avizoval, že chce v parlamente začať so zbieraním 30 podpisov.

Predseda ĽS-HZDS potrebuje aj hlasy svojich kolegov z koalície. Podľa Fica nemôže nikto nikomu brániť obrátiť sa na Ústavný súd SR, ako je to napríklad v prípade vyvlastňovania pozemkov pre diaľnice. "Tejto iniciatíve brániť nebudem," uviedol.

Mečiar ešte v sobotu po Republikovom predstavenstve ĽS-HZDS uviedol, že platový rozdiel medzi sudcami je 112-tisíc korún mesačne, čo je pri 1 200 sudcoch vyše 1,5 miliardy ročne, a štát nemá prostriedky na to, aby túto diskrimináciu v platoch sudcov kompenzoval. Preto súd ako inštitúciu navrhuje zrušiť a premeniť ho na súd všeobecný.

Fico zároveň uviedol, že strana robí všetko preto, aby prezident SR Ivan Gašparovič mohol v stredu ráno ihneď po podaní demisie ministra obrany Františka Kašického rozhodovať o jeho nástupcovi.

Podľa premiérových slov stále platia tri mená, pričom chce Fico informovať svojich koaličných partnerov o konečnom nástupcovi Kašického ešte pred prezidentom a médiami.

Fico ďalej informoval, že síce tiež boli za tri kraje a osobitný štatút hlavného mesta, no návrh SNS na zúženie vyšších územných celkov nepodporí. Podľa jeho slov je to pragmatické rozhodnutie, pretože sú zvolení poslanci, župani, o rok budú ďalšie voľby a preto si nevie predstaviť, že by išli do volieb s inými pravidlami. Snahu SNS odmietol v sobotu Mečiar.

K Mečiarovej kritike prezidenta Policajného zboru Jána Packu sa Fico vyjadril, že v tejto veci je kompetentný minister vnútra Robert Kaliňák. Na približne 90-minútovom stretnutí sa predsedovia koaličných strán venovali aj programu nadchádzajúcej schôdze parlamentu.

Zdielať na

Najčítanejšie správy