Jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Kosovo je podľa Pan Ki-muna predovšetkým európskou záležitosťou
Zdielať na

Kosovo je podľa Pan Ki-muna predovšetkým európskou záležitosťou

Zdroj: wikipedia.org

Budúcnosť Kosova, ktoré sa chystá vyhlásiť nezávislosť od Srbska, je predovšetkým európskou záležitosťou, hoci sa OSN bude o dianie v juhosrbskej provincii zaujímať.

Budúcnosť Kosova, ktoré sa chystá vyhlásiť nezávislosť od Srbska, je predovšetkým európskou záležitosťou, hoci sa OSN bude o dianie v juhosrbskej provincii zaujímať. Po stretnutí s prezidentom Ivanom Gašparovičom to dnes novinárom povedal generálny tajomník OSN Pan Ki-mun. Slovenský prezident vyhlásil, že Slovensko sa nebude ponáhľať s uznaním nezávislého Kosova, nebude však ani brániť EÚ v spoločnom postupe.

Toto je v podstate európska záležitosť, vyhlásil generálny tajomník OSN. Dodal, že EÚ ponesie aj hlavnú zodpovednosť. Pan Ki-mun chce v najbližšom čase o dianí v provincii diskutovať so zástupcami EÚ, ale aj balkánskymi krajinami. Šéf OSN zopakoval, že vo vhodnom čase podnikne v otázke Kosova vlastné kroky. Bližšie ich však odmietol komentovať.

Pan Ki-mun sa bližšie nevyjadril ani k plánovanej misii EÚ v Kosove, ktorá by mala v budúcnosti nahradiť misiu OSN s názvom UNMIK. Uviedol len, že tento zámer EÚ zobral na vedomie.

Kosovský premiér Hashim Thaçi nedávno povedal, že Kosovo vyhlási samostatnosť už čoskoro. Slovensko sa dlhodobo netajilo, že má k nezávislosti Prištiny rezervovaný postoj, čo dnes potvrdil aj prezident. Podľa Gašparoviča však Slovensko nebude ani "tvrdohlavo"brániť EÚ v spoločnej dohode.

Zdielať na

Najčítanejšie správy