Jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Prijatie Lisabonskej zmluvy na Slovensku sa môže oddialiť
Zdielať na

Prijatie Lisabonskej zmluvy na Slovensku sa môže oddialiť

Zdroj: Jean-Etienne Poirrier

Prijatie reformnej zmluvy Európskej únie sa na Slovensku môže oddialiť.

Prijatie reformnej zmluvy Európskej únie sa na Slovensku môže oddialiť.

Opozícia dnes vyhlásila, že požaduje stiahnutie zmluvy z najbližšej schôdze parlamentu a jej podporu podmieňuje dohodou na podobe sporného vládneho návrhu tlačového zákona. Na ratifikáciu zmluvy v parlamente nemá koalícia bez opozičných poslancov dostatok hlasov.

"Opozícia chce stiahnuť (z rokovania parlamentu) Lisabonskú zmluvu aj tlačový zákon s tým, že chceme sa dohodnúť na spoločnom znení tlačového zákona," povedal ČTK hovorca KDH Martin Krajčovič po rokovaní lídrov opozičných strán.

Nová zmluva by mala priniesť viaceré reformy vo fungovaní EÚ, do platnosti by však nevstúpila, ak by ju odmietla čo i len jedna členská krajina. Z troch pravicových opozičných strán je proti zmluve iba KDH. SDKÚ-DS a SMK doteraz námietky voči zmluve nemali. Premiér Robert Fico naopak presadzoval čo najskoršiu ratifikáciu zmluvy.

Všetky tri opozičné strany však ostro kritizovali vládny návrh nového tlačového zákona, ktorý podľa nich obmedzí slobodu médií. Vládnu predlohu kritizovala aj predstaviteľ Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe a viaceré novinárske združenia.

Zdielať na

Najčítanejšie správy