Jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Asociácia nemocníc odporučila členom, aby podpísali zmluvy s VšZP
Zdielať na

Asociácia nemocníc odporučila členom, aby podpísali zmluvy s VšZP

Zdroj: TV JOJ

Asociácia nemocníc Slovenska (ANS) odporučila svojim členom, aby podpísali nové zmluvy so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou (VšZP).

Asociácia nemocníc Slovenska (ANS) odporučila svojim členom, aby podpísali nové zmluvy so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou (VšZP).

ČTK o tom dnes informovala kancelária ANS. Asociácia tak potvrdila minulotýždňové vyjadrenia, že nemocnice napokon prijmú podmienky najväčšej zdravotnej poisťovne. V predchádzajúcich týždňoch totiž ANS považovala zmluvy od VšZP za nevýhodné.

Štátom ovládaná poisťovňa plánuje v tomto roku preplatiť viacerým nemocniciam z ANS, ktorá združuje 58 prevažne menších zdravotníckych zariadení, liečbu v menšom rozsahu než v minulosti. Na Slovensku je totiž podľa skorších analýz prebytok nemocničných lôžok a ich zrušenie v menej úspešných zariadeniach by malo ušetriť peniaze pre lepšie vybavené nemocnice.

Napriek odporúčaniu ANS, aby jej členovia zmluvy s VšZP podpísali, asociácia od poisťovne ešte očakáva ústupky. "ANS žiada VšZP o ďalšie prehodnotenie zmlúv v zmysle navýšenia cien a zmluvných objemov od 1. júla 2008," uviedla ANS vo vyhlásení. Podľa nedávnych vyjadrení predstaviteľov Všeobecnej zdravotnej poisťovne totiž jej experti budú výšku platieb na zdravotnú starostlivosť pre jednotlivé nemocnice prehodnocovať.

Bez zmlúv s VšZP podľa skorších informácií zostane šesť nemocníc či liečebných ústavov. Napriek výpadku časti zdrojov však oslovené zariadenia veria, že nezaniknú. "Chceli by sme posilniť kúpeľnú starostlivosť a zamerať sa aj na poskytovanie služieb ľuďom v dôchodkovom veku," povedala ČTK riaditeľka tatranského sanatória Dr. Guhra Eleonóra Kovalčíková. Zatiaľ nevedela odhadnúť, či príjmy z nových aktivít dokážu nahradiť príspevky od VšZP.

Zaniknúť by zatiaľ podľa primára Otta Smatanu nemala ani nemocnica v Púchove, s ktorej službami už VšZP taktiež nepočíta. Väčšinu liečených pacientov totiž netvoria klienti VšZP, a preto by podľa neho aj napriek výpadku príjmov mala nemocnica pracovať naďalej. "Budeme však musieť prepustiť ôsmich zo 64 zamestnancov," dodal.

Naopak, existenčné problémy by mohli mať viaceré nemocnice, ktoré zmluvy podpíšu, tvrdili ich zástupcovia. Poisťovňa si totiž môže objednať taký nízky počet výkonov, že na prevádzku zariadenia podľa nich neostane dostatok zdrojov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy