Jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Slota a Mečiar spoznajú nového ministra už zajtra
Zdielať na

Slota a Mečiar spoznajú nového ministra už zajtra

Podľa predsedu vlády a šéfa Smeru Roberta Fica uzavrie Smer výber nového ministra obrany dnes, najneskôr v priebehu zajtrajška. Ako prvým oznámi jeho meno koaličným partnerom. <b>VIDEO: Robert Fico o novom ministrovi obrany</b>

Hlavnou témou vo vnútri najsilnejšej vládnej strany je momentálne horúčkovitý výber nového ministra obrany. Premiér Robert Fico údajne už má svojho favorita, ale výber ešte nie je definitívne uzavretý. Podľa našich informácií je najvážnejším kandidátom momentálny štátny tajomník MO SR Jaroslav Baška, ale s podpredsedom branno-bezpečnostného výboru NR SR Jánom Richterom zasa premiéra viaže silné osobné priateľstvo.

R. Fico a J. Richter sú nielen rodáci z nitrianskeho regiónu, ale navyše obaja mali úzke vzťahy už v čase pôsobenia v Strane demokratickej ľavice. Ich osobné vzťahy sa nezhoršili ani po Ficovom odchode z SDĽ, kedy bol Ján Richter jej ústredným tajomníkom. Práve v tejto funkcii sa J. Richter v čase, keď už SDĽ bola mimoparlamentnou stranou intenzívne zasadzoval za jej zlúčenie zo Smerom a patril medzi vedúce osobnosti integračného procesu. Aj preto dnes Ján Richter patrí medzi silných mužov Smeru – je členom najužšieho vedenia sociálnych demokratov.

V prospech Jaroslava Bašku zasa hovorí dlhšia skúsenosť pôsobenia v parlamente, ale predovšetkým fakt, že od nástupu Františka Kašického bol jeho štátnym tajomníkom. Vyše jeden a pol roka teda pôsobí v rezorte obrany na druhom najvyššom poste. Dokonca aj premiér Robert Fico pripustil, že výhodou vymenovania J. Bašku za ministra by bola „kontinuita vo vedení rezortu“.

V každom prípade chce premiér uzavrieť výber nástupcu F. Kašického už dnes, najneskôr zajtra, aby v stredu predpoludním prezident Ivan Gašparovič už pri prijímaní demisie vedel, koho vymenuje za nového ministra. Robert Fico navyše prisľúbil, že ešte skôr sa meno nového ministra dozvedia aj koaliční partneri. Vladimír Mečiar a Ján Slota už dnes presne poznajú kandidátov a podľa všetkého najneskôr zajtra večer im predseda vlády predstaví nového ministra obrany.

Zdielať na

Najčítanejšie správy