Oblačno
Bratislava
Kristián
19.10.2024
Parlament odložil hlasovanie o Lisabonskej zmluve na štvrtok
Zdielať na

Parlament odložil hlasovanie o Lisabonskej zmluve na štvrtok

Zdroj: TV JOJ

Parlament bude hlasovať o Lisabonskej zmluve o reformách v Európskej únii najskôr vo štvrtok o 17:00.

Parlament bude hlasovať o Lisabonskej zmluve o reformách v Európskej únii najskôr vo štvrtok o 17:00. Vládna koalícia sa rozhodla posunúť termín hlasovania už druhýkrát pre odmietavý postoj opozície. Bez opozičných hlasov by vláda premiéra Roberta Fica nezhromaždila v parlamente potrebnú ústavnú väčšinu.

Poslanci mali pôvodne o zmluve rozhodnúť dnes dopoludnia. Pre nesúhlas opozície s dokumentom sa hlasovanie najskôr odložilo na dnešných 17:00. Keď zástupcovia troch opozičných strán na schôdzke vedenia parlamentu neustúpili, parlament nakoniec na návrh poslankyne Jany Laššákovej (Smer-SD) hlasovanie odložil znovu.

Zatiaľ nie je jasné, či by prípadné neschválenie zmluvy znamenalo úplný krach jej ratifikácie. Schváliť ju totiž musia všetky členské štáty EÚ. Podľa viacerých právnikov bude môcť Národná rada o zmluve hlasovať znovu. Napríklad prezident Ivan Gašparovič však tento záver spochybnil.

Zmluva, ktorú po tvrdých rokovaniach podpísali vládni lídri členských krajín v decembri v Lisabone, má umožniť pružnejšie fungovanie únie po jej rozšírení na 27 krajín. Nahradiť by mala ústavnú zmluvu EÚ, ktorú v roku 2005 odmietli v referende občania Francúzska a Holandska. Dodnes schválilo Lisabonskú zmluvu Maďarsko, Slovinsko a Malta.

Zdielať na

Najčítanejšie správy