Jasno
17°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
V Tatrách ubudlo lyžiarov z Ukrajiny a Ruska
Zdielať na

V Tatrách ubudlo lyžiarov z Ukrajiny a Ruska

Zdroj: archív redakcie

Príchod im skomplikoval sprísnený vízový režim po nedávnom vstupe Slovenska do schengenského priestoru.

Na zjazdovkách vo Vysokých Tatrách sa počas terajšej zimnej sezóny ozýva menej ukrajinčiny a ruštiny než v predošlých rokoch. Hoteliéri očakávajú, že túto zimu ubytujú asi 11.000 hostí z Ukrajiny a po rusky hovoriacich krajín, čo je o desať až 30 percent menej než vlani.

Časť týchto turistov od dovolenky na Slovensku odradili problémy s vízami, ďalší dali prednosť lyžovačke v Alpách.

"Pokles tejto klientely oželejú hlavne majitelia lyžiarskych škôl, požičovní športových potrieb či predajní športového oblečenia, ktorí sa na solventnejších zákazníkov spoliehali. Dá sa očakávať, že im poklesnú tržby," povedal šéf Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry Peter Chudý.

Majiteľom hotelov, penziónov či chát by naopak zisky príliš klesnúť nemali, lebo ubytovacie kapacity namiesto Ukrajincov a Rusov naplnili Česi, Poliaci či Rumuni.

Podľa Chudého sa tak vo Vysokých Tatrách podobne ako vlani počas zimy ubytuje približne 100.000 turistov zo Slovenska i cudziny. Slovenské veľhory od decembra do marca navštívi ešte ďalších 400 až 500-tisíc ľudí, ktorí ubytovacie služby nevyužijú.

Chudý pripustil, že lyžiarom z Ukrajiny a Ruska skomplikoval príchod do tatranských stredísk sprísnený vízový režim po nedávnom vstupe Slovenska do schengenského priestoru.

Tento krok však zasa zjednodušil cestovanie občanom krajín Európskej únie. Niektorých turistov z krajín bývalého Sovietskeho zväzu zasa viac láka lyžovačka v Alpách.

"Týka sa to napríklad časti hlučnej, snobsky sa správajúcej ruskej klientely, ktorá Tatry objavila ako novú lyžiarsku destináciu na prelome tisícročí. Prichádzali k nám niekoľko sezón, naučili sa lyžovať a odišli do Álp," dodal Chudý.

Z Ukrajiny a Ruska vraj začala postupne prichádzať predovšetkým stredná vrstva, ktorá však tiež dá tatranským podnikateľom zarobiť. Vysoké Tatry po vstupe Slovenska do Európskej únie začínajú podľa Chudého čoraz viac lákať i záujemcov z anglicky hovoriacich krajín. Z exotickejších návštevníkov sú to zasa predovšetkým Kórejci.

Tatranskí hoteliéri podľa Chudého pochopili, že pokiaľ si chcú hostí udržať, musia investovať i do budovania wellness centier a krytých športovísk. Návštevníkov by mali pritiahnuť i zmodernizované lanovky a vleky.

Zdielať na

Najčítanejšie správy