Polojasno
16°
Bratislava
Kristián
19.10.2024
Mesto Košice chce mať cesty pri Auparku pod zemou
Zdielať na

Mesto Košice chce mať cesty pri Auparku pod zemou

Zdroj: wikipedia.org

Dohoda o doprave komplikuje výstavbu Auparku v Košiciach

Košická radnica chce pred plánovaným obchodným centrom Aupark v centre mesta postaviť nové cesty pod zemou. Mimoúrovňové riešenie dopravy by malo stáť 650 miliónov korún, informovala dnes hovorkyňa magistrátu Jana Geročová. Vedenie mesta sa chce na tomto návrhu dohodnúť s investorom centra. Výstavba Auparku pre chýbajúcu dohodu o doprave pred centrom mešká už viac ako dva roky.

Košice tak uprednostnili cesty pod zemou pred lacnejším variantom bez zapustených ciest za 300 miliónov korún, ktorý presadzoval investor HB Reavis Group. Časť Košičanov proti Auparku v centre mesta protestovala, obávali sa okrem iného aj upchatých ciest.

Mesto však stále nevie, ako peniaze na výstavbu získa. "Pokúsime sa rokovať s investorom o tomto variante a o detailných modeloch financovania projektu," uviedol v tlačovej správe primátor František Knapík. HB Reavis Group podľa zmluvy na riešenie dopravy poskytne len 100 miliónov korún.

Pre problémy s financovaním stavby ciest preto mesto pripúšťa aj dopravu bez zapustených ciest. Takéto riešenie však podľa rozhodnutia mesta musí v budúcnosti umožniť aj prestavbu na mimoúrovňový model. Developerská spoločnosť HB Reavis Group chce s výstavbou začať túto jeseň, ani po dnešnom rozhodnutí mesta však nie je zrejmé, či sa tento termín dodrží.

Výstavba podobného obchodného centra sa aj pre obavy z dopravného kolapsu skomplikovala i v Žiline. Projekt sa žilinský primátor Ivan Harman snaží zastaviť aj pomocou súdnych žalôb.

Zdielať na

Najčítanejšie správy