Jasno
10°
Bratislava
Kristián
19.10.2024
Po 14 mesiacoch od banskej tragédie našli ďalšie pozostatky
Zdielať na

Po 14 mesiacoch od banskej tragédie našli ďalšie pozostatky

Po 14 mesiacoch od tragického banského nešťastia v Novákoch, pri ktorom zahynuli štyria baníci, našli v sobotu ráno a v nedeľu večer ďalšie telesné pozostatky. <b>VIDEO: Banská tragédia</b>

Po 14 mesiacoch od tragického banského nešťastia v Novákoch, pri ktorom zahynuli štyria baníci, našli v sobotu ráno a v nedeľu večer ďalšie telesné pozostatky.

Pravdepodobne ide o oboch doposiaľ nenájdených baníkov - Pavla Papaja a Vladimíra Ondrejku. "V sobotu v ranných hodinách boli pri sanácii chodby v 7. ťažobnom úseku Bane Nováky, ktorá bola najviac postihnutá závalom z novembra 2006, nájdené telesné pozostatky. V nedeľu vo večerných hodinách banskí záchranári vyniesli z bane ľudské telo. Telesné pozostatky pôjdu na ďalšiu identifikáciu," povedala hovorkyňa Hornonitrianskych baní Prievidza Adriana Siváková, ktorá zatiaľ nevedela potvrdiť, či pozostatky patria jednej alebo obom obetiam závalu.

Podľa záverečnej správy vyšetrovacej komisie hlavnou príčinou závalu v bani Nováky boli viaceré nepriaznivé geologické faktory. V októbri 2007 ju zverejnil predseda komisie a zároveň šéf Obvodného banského úradu v Prievidzi Bohuš Sliacky.

Komisia zistila aj 11 porušení bezpečnostných predpisov zo strany Hornonitrianskych baní, okrem iného bane nevykonali dva predpísané vrty. Nie je však isté, či by dodržanie predpisov zamedzilo tragédii. Banský úrad udelil baniam pokutu vo výške jeden milión korún, HNB sa neodvolali a pokutu uhradili.

Zával približne 2 000 metrov kubických bahnistej zeminy zabil 16. novembra 2006 štyroch baníkov. Pavol Papaj, Vladimír Ondrejka, Jozef Néčey a Milan Zrnek mali od 32 do 45 rokov, boli ženatí a mali deti. V hĺbke 200 metrov boli v čase závalu aj ďalší ľudia, tým sa však podarilo ujsť.

Nasledovala záchranná akcia, avšak po 55 hodinách zhasla nádej, že by niekto zo zavalených mohol prežiť. Smrť jedného baníka potvrdili 17. novembra, keď našli časť jeho tela. Testy DNA neskôr preukázali, že išlo o Nečeya. Pochovali ho koncom novembra 2006 v jeho rodných Oslanoch pri Partizánskom.

Papaja a Ondrejku vyhlásil Okresný súd v Prievidzi za mŕtvych 27. februára minulého roka, Zrneka 8. marca. Baníci zavalenú chodbu čistia ručne, práve preto, že sa očakával nález pozostatkov. "Z celkového 321-metrového úseku chodby zostáva vyčistiť ešte asi 90 metrov dlhý úsek chodby," dodala Siváková.

Zdielať na

Najčítanejšie správy