Jasno
10°
Bratislava
Kristián
19.10.2024
Fico dnes aj o "naháčoch" na futbalovom štadióne
Zdielať na

Fico dnes aj o "naháčoch" na futbalovom štadióne

Premiér Robert Fico a predsedovia ôsmich samosprávnych krajov na Úrade vlády SR podpísali protokol o pristúpení k deklarácii. <b>VIDEO: Premiér dnes prirovnal opozíciu k exhibicionizmu "naháčov" na futbalovom štadióne</b>

K Deklarácii spoločenskej zhody zaviesť a používať euro v SR dnes pristúpili samosprávne kraje. Premiér Robert Fico a predsedovia ôsmich samosprávnych krajov na Úrade vlády SR podpísali protokol o pristúpení k deklarácii.

V dokumente sa zaväzujú informovať o eure v kampani, zabezpečiť stabilitu samosprávnych financií a bojovať proti neodôvodnenému zdražovaniu pri prechode na euro. Za sociálnych partnerov - vládu SR, Asociáciu zamestnávateľských zväzov a združení SR (AZZZ SR), Republikovú úniu zamestnávateľov (RÚZ SR), Konfederáciu odborových zväzov SR (KOZ SR) a Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS), ktorí deklaráciu prijali 23. januára, sa pod dokument podpísal premiér Fico.

Za kraje sa zaviazali dodržiavať protokol Vladimír Bajan, Milan Belica, Juraj Blanár, Peter Chudík, Tibor Mikuš, Milan Murgaš, Pavol Sedláček a Zdenko Trebuľa.

Deklarácia spoločenskej zhody zaviesť a používať euro v SR je otvorený dokument, preto k nej môžu pristúpiť fyzické aj právnické osoby a mimovládne organizácie.

Fico vyslovil potešenie, že tak krátky čas po podpise deklarácie využili predsedovia samosprávnych krajov možnosť pristúpiť k tomuto dokumentu. Vyššie územné celky majú podľa neho obrovský význam v spoločnosti. Premiér je presvedčený, že "podpisom a záväzkami, ktoré prevzali, významnou mierou prispejú k tomu, že euro na Slovensku bude úspešne od 1. januára 2009 zavedené."

Fico znova žiadal o poskytovanie objektívnych informácií o tom, čo euro bude v praxi znamenať. "Sú tu tlaky, aby sa k euru dalo jednoduché rovnítko, a to rovnítko je, že to bude znamenať len zdražovanie a zhoršovanie životnej situácie," povedal Fico. Vláda s partnermi sú presvedčení, že to bude znamenať rozvoj, ďalšie príležitosti a lepšiu perspektívu, uzavrel.

Aj predseda Bratislavského samosprávneho kraja Vladimír Bajan je potešený z pristúpenia k deklarácii. Podľa neho sa dohodli jednohlasne, nikto "tento krok nespochybnil." Vie, že to nebude ľahká úloha a budú aj konfrontačné názory, ale samosprávy sú na to naučené.

Vláda SR sa dokumentom zaväzuje dodržiavať schválený Konvergenčný program a po prijatí eura plniť všetky záväzky pre zabezpečenie stability a hospodársky a sociálny rozvoj. Bude ďalej upevňovať verejné financie, aby sa dosiahol vyrovnaný verejný rozpočet v blízkej budúcnosti.

Podľa dokumentu musí pripraviť a predložiť na schválenie Národnej rade SR návrhy zákonov potrebné pre zavedenie eura. Zabezpečí informačnú kampaň, v ktorej poskytnú verejnosti a podnikateľskému sektoru dostatok kvalitných a objektívnych informácií o aspektoch a rizikách prechodu zo slovenskej národnej meny na európsku menu.

Na kampani budú spolupracovať aj sociálni partneri podpísaní pod deklaráciou. Vláda tiež podľa dokumentu musí predložiť návrhy opatrení, ktoré odstraňujú pokusy zneužiť prechod na euro na neopodstatnené zvyšovanie cien a monitorovať vývoj cien a prijímať opatrenia proti zvyšovaniu cien. Podporí tiež vzdelávanie verejnosti pri duálnom zobrazovaní cien a vytvorí informačnú sieť konzultantov pre podnikateľov.

A čo hovorí Fico na kritické hlasy opozície?

Zdielať na

Najčítanejšie správy