Jasno
Bratislava
Kristián
19.10.2024
Predaj mestského majetku bez súťaží? Možné!
Zdielať na

Predaj mestského majetku bez súťaží? Možné!

Zdroj: Davie Green/ilustračné

Nezávislému mestskému poslancovi v Banskej Bystrici Vladimírovi Pirošíkovi neschválili návrhy na predaj majetku mesta formou verejných súťaží, primátor Ivan Saktor považuje predaje majetku mesta za štandardné.

Mestským poslancom v Banskej Bystrici zrejme zaužívaný predaj mestského majetku bez verejnej súťaže vyhovuje, myslí si to ich nezávislý kolega Vladimír Pirošík.

Jeho návrhy na vypracovanie nových zásad hospodárenia s majetkom mesta, ktoré by zaviedli väčšie využívanie obchodných verejných súťaží, totiž medzi poslancami nezískali dostatočnú podporu.

Pirošík na ostatnom zasadnutí zastupiteľstva, ktoré bolo 29. januára a 4. februára, predložil postupne tri podobné návrhy, ani jeden nezískal dostatočnú podporu. Prvý ukladal prednostovi magistrátu predložiť novelu zásad hospodárenia na marcové zasadnutie zastupiteľstva.

Keď tento návrh neprešiel o štyri hlasy, Pirošík predložil návrh, ktorý ukladal prednostovi predložiť novelu zásad hospodárenia na májové zasadnutie zastupiteľstva. Tento návrh neprešiel o dva hlasy.

Pirošík preto v pondelok predložil tretí návrh, ktorý prednostovi ukladal predložiť na marcové zasadnutie zastupiteľstva legislatívny zámer novely zásah hospodárenia s majetkom mesta. Tomuto návrhu chýbal na schválenie jeden hlas, keď zaň hlasovalo deväť poslancov, jeden bol proti a ôsmi sa zdržali.

Pirošík sa úsilia o presadenie novely zásad hospodárenia nevzdáva. "To, že sa kolegovia nechcú zapojiť do tvorby jasnejších a transparentnejších pravidiel je ich problém. Novelu predložíme ako iniciatívny poslanecký návrh," uviedol po skončení zasadnutia mestského zastupiteľstva.

Klub nezávislých poslancov, do ktorého Pirošík patrí, avizoval návrh na zmenu zásad ešte v decembri, po kontroverznom predaji mestských nehnuteľností za zhruba 200 miliónov korún. Nezávislí poslanci vtedy kritizovali, že predaje boli na zastupiteľstvo predložené narýchlo, iba v deň zasadnutia, na ktorom sa o nich hlasovalo.

Upozornili tiež, že mesto svoje nehnuteľnosti predáva výrazne pod cenu a že v prípade predaja v súťaži mohlo získať oveľa väčšiu sumu. Ich domnienky neskôr potvrdili oficiálne odhady, ktoré vypracovali realitné kancelárie.

Napríklad podľa stanoviska realitnej kancelárie Kings reality, člena Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska, je trhová hodnota ôsmich vybratých pozemkov, ktoré mesto predalo spolu za 93 miliónov korún, 230 miliónov korún.

"Ak vychádzam z toho, že pri ôsmich nehnuteľnostiach je rozdiel 137 miliónov korún, dovolím si povedať, že pri tom balíku 20 nehnuteľností mohlo mesto prísť na rozdiele medzi trhovou a predajnou cenou o štvrť miliardy," uviedol Pirošík.

Na ostatnom zasadnutí zastupiteľstva predložili nezávislí poslanci aj návrh ukladajúci mestskému kontrolórovi v súvislosti s decembrovým predajom mestského majetku skontrolovať zákonnosť, účinnosť, hospodárnosť a efektívnosť pri nakladaní s majetkom.

Návrh však nezískal dostatočnú podporu zastupiteľstva, nezávislí poslanci preto avizujú, že vec postúpia na Najvyšší kontrolný úrad a pravdepodobne dajú aj podnet na prokuratúru.

Podľa primátora Ivana Saktora ide o zbytočne populistické vyjadrenia a decembrové predaje majetku mesta považuje za štandardné. "Opozícia si hovorí svoje, demokracia sa končí vtedy, keď sa hlasuje," povedal Saktor. Dodal, že s prípadnou novelou zásad hospodárenia by nemal problém.

"Len poslanci si musia uvedomiť, že toto je menšinový názor v zastupiteľstve. Keď nebude vôľa prijať ich návrhy, tak budú tie zásady, ktoré sú teraz," podotkol Saktor.

Zdielať na

Najčítanejšie správy