Jasno
Bratislava
Vendelín
20.10.2024
Kramplová navrhla zmeny fungovania SPF
Zdielať na

Kramplová navrhla zmeny fungovania SPF

Zdroj: SITA/Tomáš Benedikovič

Orgánmi Slovenského pozemkového fondu (SPF) by v budúcnosti mali zostať len rada fondu a generálny riaditeľ ako jeho štatutárny zástupca.

Orgánmi Slovenského pozemkového fondu (SPF) by v budúcnosti mali zostať len rada fondu a generálny riaditeľ ako jeho štatutárny zástupca.

Členov rady by mal na návrh vlády schvaľovať parlament, doteraz kolektívne vedenie fondu menoval kabinet. Novinárom to dnes povedala ministerka pôdohospodárstva Zdenka Kramplová. Zmeny navrhla po vlaňajšej afére s podozrivými prevodmi pôdy na SPF.

Inštitúcia, ktorá okrem iného spravuje pozemky štátu, by mala podľa ministerského návrhu napríklad zverejňovať zmluvy o prevode majetku a zoznam pozemkov určených pre reštitúcie.

SPF spravuje napríklad štátnu pôdu a pozemky nezistených vlastníkov. Podľa súčasného zákona správna rada riadi jeho činnosť, dozorná rada kontroluje prácu a hospodárenie fondu. Generálneho riaditeľa fondu zas na návrh ministra vymenúva správna rada.

Návrh na personálne obsadenie novej rady fondu, ktorá má mať kontrolnú funkciu, by mala podávať vláda na schválenie parlamentu. "Dnes neviem povedať, či to bude politicky obsadzované. Je to tak, ako pri všetkých iných radách a orgánoch, ktoré volí parlament," poznamenala ministerka. Nespresnila, koľko členov by nový orgán fondu mal mať.

Podľa návrhu Kramplovej by SPF mal v budúcnosti zverejňovať na internete aj príslušnom katastri zoznam vhodných pozemkov, ktoré sú určené pre reštitúcie.

Vyššiu transparentnosť by podľa nej mala priniesť tiež nová povinnosť informovať o všetkých nových zmluvách o prevode majetku. "Súčasne sa dáva možnosť, aby sa zverejňovali postupne aj zmluvy, ktoré už boli podpísané SPF," dodala Kramplová.

Ministerstvo pôdohospodárstva predložilo návrh zmien v činnosti SPF na Úrad vlády ešte koncom januára, do programu zasadnutí kabinetu Roberta Fica sa však zatiaľ nedostal. "Teraz je na predsedovi vlády, kedy zaradí tento materiál na rokovanie," povedala Kramplová.

Sporné prevody pôdy na SPF vyvolali vlani ostrú koaličnú roztržku, ktorú lídri vládnych strán napokon urovnali. Z kresla ministra však musel odísť podpredseda ĽS-HZDS Miroslav Jureňa, ktorého nahradila Kramplová.

V polovici januára zostal fond takmer bez celého vedenia, keďže kabinet odvolal jeho správnu aj dozornú radu. Vo funkcii zostali iba generálny riaditeľ a jeho námestníčka.

Zdielať na

Najčítanejšie správy