Jasno
Bratislava
Vendelín
20.10.2024
Na základných školách sa začalo celoštátne testovanie deviatakov
Zdielať na

Na základných školách sa začalo celoštátne testovanie deviatakov

Zdroj: Fernando de Sousa/ilustračné

Na základných školách sa krátko po ôsmej hodine začalo celoštátne testovanie žiakov deviatych ročníkov.

Na základných školách sa krátko po ôsmej hodine začalo celoštátne testovanie žiakov deviatych ročníkov.

Približne 59-tisíc deviatakov by prostredníctvom testov malo predviesť svoje vedomosti z matematiky, slovenčiny či iného materinského jazyka. Aj tento rok testovanie sprevádzali špekulácie, či sa otázky neobjavili vopred na internete. Minister školstva Ján Mikolaj to však dnes odmietol.

"Sú ďaleko od skutočnosti, dokonca ide aj o otázky z minulého roka," reagoval minister na informácie, že na internetových stránkach sa aj tentoraz objavili pred testovaním viaceré varianty otázok.

Polícia pritom nedávno obvinila 17-ročného mladíka z okresu Senec, ktorý bol vraj zodpovedný za únik testov v minulom roku. Ďalšie komplikácie pri testoch vlani spôsobilo predčasné otvorenie obálok s otázkami na niektorých školách.

Ministerstvo to zistilo, keď školy posielali obálky naspäť po odložení termínu testov kvôli chrípkovým prázdninám. Otvorené zásielky poslalo približne 20 až 30 z nich. Minister Mikolaj tvrdil, že nemá žiadne zákonné možnosti, aby riaditeľov škôl za otvorenie obálok potrestal.

Dnešné testovanie zatiaľ nesprevádzali žiadne organizačné ťažkosti, povedala krátko po pol jedenástej Andrea Stoklasová z mediálneho odboru ministerstva školstva. Žiaci, ktorí sa pre chorobu na dnešnom skúšaní nezúčastnili, budú môcť testy písať 18. marca.

Celoštátne testovanie žiakov deviatych ročníkov spustil pod názvom Monitor predchádzajúci minister školstva Martin Fronc. Centrálne zadávané testy píšu aj maturanti.

Výsledky obidvoch testovaní zohľadňujú pri prijímaní stredné aj vysoké školy.

Zdielať na

Najčítanejšie správy