Oblačno
11°
Bratislava
Vendelín
20.10.2024
Cez víkend slnečno, tešiť sa môžu aj lyžiari
Zdielať na

Cez víkend slnečno, tešiť sa môžu aj lyžiari

Cez víkend bude na celom Slovensku jasno až polojasno, lyžiari sa môžu tešiť na dostatok snehu. <b>VIDEO: Pavol Beránek zo Slovenského meteorologického ústavu</b>

Cez víkend bude na celom Slovensku jasno až polojasno, lyžiari sa môžu tešiť na dostatok snehu a slnka.

Víkend na Slovensku naštartuje dobre. V piatok by na väčšine územia malo byť slnečné počasie a to by malo vydržať aj v ďalších dňoch. "Od piatka do nedele očakávame, že na Slovensku bude jasno až polojasno," informoval Pavol Beránek zo Slovenského meteorologického ústavu ( SHMÚ ).

Nočná teplota bude klesať v priebehu víkendu od nuly do - 5 stupňov, v horských dolinách a kotlinách sa miestami ochladí na - 6 až - 10 stupňov.

Lyžiari si už teraz môžu mädliť ruky a palice. Od piatka až do nedele ich vo väčšine známych stredísk čaká vynikajúce počasie a ideálne snehové podmienky. To potvrdzuje aj SHMÚ.

"V horských oblastiach bude celý víkend veľmi pekné počasie, bude jasno, alebo iba malá oblačnosť," povedal Beránek. V piatok meteorológovia ešte síce očakávajú miernu oblačnosť, cez deň sa však počasie zlepší a to vydrží aj v ďalších dňoch.

Najvyššia denná teplota vo výške 1 500 metrov sa bude v priebehu celého víkendu pohybovať okolo nuly. Podľa informácií SHMÚ na horách zavládnu vynikajúce lyžiarskej podmienky. "Tam kde je napadaný, alebo umelý sneh budú ideálne podmienky na lyžovanie, pretože aj vietor bude väčšinou iba slabý až mierny," povedal nám meteorológ Pavol Beránek.

Vo väčšine obľúbených lyžiarskych stredísk sa bude dať aj tento víkend lyžovať. Najlepšie podmienky na lyžovanie sú na Štrbskom Plese, ktoré pravidelne umelo zasnežuje, Lomnické sedlo, si momentálne vystačí s prírodnou nádielkou a umelo nezasnežuje. Tu však lyžiarom strpčuje život silný nárazový vietor, ktorý je cítiť najmä zrána a kvôli ktorému dnes napríklad vypadol vlek.

Na väčšine územia sa dá umelo zasnežovať, cez víkend nočné teploty budú v rozpätí od nuly do - 3 stupne. Vo Vysokých Tatrách sa lyžuje vo všetkých známych strediskách, výnimkou je oblasť z Hrebienka do Starého Smokovca, ktorá trpí nedostatkom snehu.

V Nízkych Tatrách sa najlepšími podmienkami môžu pochváliť na Chopku. Chopok Juh - Kosodrevina má až 160 cm snehu. Donovaly a Tále majú 40 centimetrov a Jasná 55 cm snehu. Vo všetkých strediskách je slnečno a tak pravdepodobne bude aj v priebehu celého víkendu.

 

Zdielať na

Najčítanejšie správy