Jasno
Bratislava
Uršuľa
21.10.2024
Pezinčania sa rozhodli proti skládke odpadu demonštrovať
Zdielať na

Pezinčania sa rozhodli proti skládke odpadu demonštrovať

Zdroj: Vertigogen/ilustračné

Nová skládka by mala vzniknúť vedľa uzatvorenej skládky blízko centra, voziť by sa do nej mal odpad aj z neďalekej Bratislavy.

Pezinčania sa rozhodli demonštrovať proti vybudovaniu novej veľkokapacitnej skládky odpadu len niekoľko stoviek metrov od centra mesta. Ľudí na verejné zhromaždenie naplánované na budúci piatok lákajú plagáty a bilbordy.

Podľa organizátorov ide o reakciu na to, že doposiaľ boli ich právne protesty ignorované. Niektorí Pezinčania zvažujú aj ostrejšie protesty.

"Dlhé roky (...) sa snažíme zabrániť budovaniu novej skládky najmä právnymi argumentmi. Naše argumenty sú hrubo ignorované, naše práva ako účastníkov konania sú potierané bez vysvetlenia," zdôvodnila ČTK rozhodnutie verejne protestovať právnička občianskej iniciatívy Skládka nepatrí do mesta Zuzana Čaputová.

Nová skládka by mala vzniknúť tesne vedľa nedávno uzatvorenej skládky asi 400 metrov od centra mesta, voziť by sa do nej mal odpad aj z neďalekej Bratislavy. Aktivisti tvrdia, že povolenie na jej výstavbu je v rozpore s územným plánom mesta i jeho všeobecne záväzným nariadením. "Zo stavebného zákona jednoznačne vyplýva, že územné rozhodnutie musí byť v súlade s územným plánom," poznamenala právnička.

Aktivisti okrem toho upozorňovali na to, že prednostom krajského stavebného úradu, ktorý vydal územné rozhodnutie o skládke, je nominant Smeru-SD Ján Man mladší - syn podnikateľa, ktorý žiada o povolenie pre skládku a zároveň majiteľ pozemkov pod plánovanou skládkou.

Minister výstavby Marian Janušek však tento týždeň v parlamente vyhlásil, že plánovaná skládka je v súlade so zákonmi a Mana sa zastal s tým, že o skládke nerozhodoval on, ale jeho podriadení v úrade.

Čaputová upozornila, že stavebné stroje by mohli začať na zamýšľanej skládke pracovať už na budúci týždeň. Inšpektorát životného prostredia totiž rozhodol, že odvolanie voči stavebnému povoleniu nebude mať odkladný účinok, keďže investorovi by odklad mohol spôsobiť finančnú škodu.

"Niektorí ľudia sú ochotní aj ísť si ľahnúť na cestu," povedal Jaroslav Pavlovič z občianskej iniciatívy. Zámerom vybudovať v Pezinku novú skládku sa začali zaoberať aj poslanci Národnej rady. Členovia parlamentného výboru v piatok začali v súvislosti so skládkou poslanecký prieskum.

Zdielať na

Najčítanejšie správy