Jasno
10°
Bratislava
Uršuľa
21.10.2024
Na Záhorí majú ďalší medzinárodný cestný problém
Zdielať na

Na Záhorí majú ďalší medzinárodný cestný problém

Zdroj: wikipedia.org

Zastupiteľstvo obce Sudoměřice na českej strane, ani napriek protestom občanov z oboch strán hranice, nechce sprejazdniť pre motorové vozidlá bývalú cestu 517, spájajúcu obec so slovenským mestom Skalica.

Po protestoch motoristov proti nočnému zákazu dopravy na ceste z dolnorakúskeho Hohenau na bývalý hraničný prechod Moravský Svätý Ján majú na Záhorí ďalší medzinárodný cestný problém.

Zastupiteľstvo obce Sudoměřice na českej strane, ani napriek protestom občanov z oboch strán hranice, nechce sprejazdniť pre motorové vozidlá bývalú cestu 517, spájajúcu obec so slovenským mestom Skalica. Tá po vybudovaní nového obchvatu a colnice v roku 2005 bola v rámci hraničného režimu uzavretá.

Ako potvrdil primátor mesta Skalica Stanislav Chovanec, už sa uskutočnilo stretnutie zástupcov mesta Skalica, obce Sudoměřice a regionálnej samosprávy z Trnavy. "Podnetom k rokovaniu bola situácia, ktorá nastala po zrušení hraničného prechodu, keď viacerí obyvatelia oboch lokalít sa domáhajú sprejazdnenia starej cesty 517 medzi Skalicou a Sudoměřicami," spresnil Chovanec dôvod stretnutia.

Dodal však, že rozhodnutie obecného zastupiteľstva v Sudoměřiciach obmedziť dopravu na starej ceste platí aj po stretnutí na skalickej radnici a o ďalšom riešení problému pravdepodobne rozhodne referendum občanov v Sudoměřiciach.

Sporná komunikácia bola v rámci hraničného režimu po vybudovaní obchvatu moravskej obce a novej colnice uzavretá, ale po vstupe oboch krajín do schengenského priestoru po 1. januári 2008 hlavný dôvod uzavretia skončil.

Poslanci obce Sudoměřice však prijali ešte minulý rok uznesenie, ktorým obmedzili dopravu na starej trase po 1. januári 2008 v rozsahu cesty pre cyklistov a chodcov.

Dôvodom ich rozhodnutia bolo presvedčenie, že osobné vozidlá by zo smeru Skalica len transferovali cez obec. Dokonca správca cesty navrhol odovzdať úsek, ktorý je na českej strane cestou 1. triedy, do správy obce ako miestnu komunikáciu. Cesta má byť podľa schváleného "Pasportu dopravného značenia v obci Sudoměřice" označená ako slepá komunikácia.

Nesúhlas s rozhodnutím obecného zastupiteľstva je nielen na slovenskej strane, ale aj priamo u občanov v Sudoměřiciach, ktorí podporili sprejazdnenie cesty petíciou s 517 podpismi.

Stanovisko mesta Skalica, ktoré potvrdil primátor Chovanec je jednoznačné - v rámci schengenského režimu sprejazdniť starú cestu vozidlám do 3,5 tony a skrátiť tak súčasnú vzdialenosť medzi Skalicou a Sudoměřicami o 8 km.

Zdielať na

Najčítanejšie správy