Jasno
10°
Bratislava
Uršuľa
21.10.2024
Počet nelegálnych migrantov na hraniciach vlani klesol
Zdielať na

Počet nelegálnych migrantov na hraniciach vlani klesol

Zdroj: SITA/AP/Arturo Rodriguez/ilustračné

Počet migrantov, ktorí nelegálne prekročili slovenské hranice, vlani opäť klesol.

Počet migrantov, ktorí nelegálne prekročili slovenské hranice, vlani opäť klesol. Vyplýva to zo štatistík, ktoré poskytlo ministerstvo vnútra. Polícia zaznamenala na hraniciach 3364 nelegálnych migrantov, čo je takmer o pätinu menej ako v roku 2006.

Najväčší nápor bol na hranici s Ukrajinou. Tlak na východnú hranicu, ktorej ochrana sa sprísnila vstupom Slovenska do schengenského priestoru bez hraničných kontrol, sa však v posledných rokoch znížil.

Slovensko je podľa ministerstva vnútra pre migrantov naďalej väčšinou len tranzitnou krajinou. "Pre ilegálnych migrantov, ktorí migrujú z ekonomických dôvodov, sú lákavejšie staré členské krajiny (EÚ), kde je vyššia životná úroveň ako na Slovensku," povedala Ľudmila Staňová z komunikačného odboru ministerstva.

Najväčšie zastúpenie mali vlani podľa Staňovej nelegálni migranti z Moldavska, Ukrajiny, Pakistanu, Indie a Ruska. Na Slovensko chceli najčastejšie preniknúť mimo hraničných priechodov, cez takzvanú zelenú hranicu či na falošný alebo pozmenený cestovný doklad.

Polícia minulý rok zadržala 1674 ľudí, ktorí sa pokúsili prekročiť nelegálne hranicu s Ukrajinou smerom na Slovensko. V roku 2006 to bolo 2308 migrantov.

Druhou najčastejšie nedovolene prekračovanou bola hranica s Rakúskom. V porovnaní s predminulým rokom smerovalo podľa údajov ministerstva vlani do Rakúska viac nelegálnych migrantov. Pri výstupe zo Slovenska zadržala v roku 2007 polícia 1346 cudzincov, rok predtým to bolo 1306.

Minulý rok polícia tiež zachytila 278 prevádzačov, rok predtým ich bolo 305. Po nelegálnom prekročení hranice cudzincov podľa Staňovej predvedú na políciu, kde ich čaká výpoveď v prítomnosti tlmočníka. Potom môžu požiadať o azyl, inak ich vyhostia z krajiny.

Oproti roku 2006 vlani podľa ministerstva vnútra klesol aj počet prípadov neoprávnených pobytov cudzincov na Slovensku na 3356 z 3491. Minulý aj predminulý rok približne tretinu z nich tvorili Ukrajinci. Ide o ľudí, ktorí sa zdržiavajú v krajine v rozpore so zákonmi, pričom na slovenské územie sa mohli dostať nelegálne, ale aj legálne.

Môže ísť napríklad o cudzincov bez platného pasu či ľudí, ktorí ostanú na Slovensku aj po skončení platnosti víza. Do štatistík polícia zahŕňa migrantov zadržaných vo vnútrozemí a cudzincov, u ktorých neoprávnený pobyt zistila pri výstupe zo Slovenska.

    
    

Zdielať na

Najčítanejšie správy