Jasno
10°
Bratislava
Uršuľa
21.10.2024
Strany stále nevedia, kedy parlament odhlasuje Lisabonskú zmluvu
Zdielať na

Strany stále nevedia, kedy parlament odhlasuje Lisabonskú zmluvu

Zdroj: TV JOJ

Jej schválenie blokuje opozícia na protest proti návrhu sporného tlačového zákona.

Politické strany stále nevedia, kedy parlament ratifikuje reformnú Lisabonskú zmluvu, ktorej schválenie blokuje opozícia na protest proti návrhu sporného tlačového zákona.

Zástupcovia koalície v dnešných televíznych diskusiách síce pripustili, že tlačovú predlohu upravia, nespresnili však podrobnosti. Vládna koalícia premiéra Roberta Fica nemá bez opozície na schválenie zmluvy dosť hlasov.

Slovenský parlament niekoľkokrát hlasovanie o zmluve, ktorá reformuje inštitúcie EÚ, odložil. Spory medzi koalíciou a opozíciou o schválenie Lisabonskej zmluvy vzbudili pozornosť aj v EÚ.

Zmluva totiž nemôže začať platiť bez súhlasu všetkých krajín únie vrátane Slovenska. Opozícia návrhu tlačového zákona vyčíta, že zámer povinne uverejňovať reakcie politikov, či rozšíriť možnosti udeľovať novinám pokuty by obmedzili slobodu médií. Výhrady mal aj zástupca Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) a viaceré novinárske organizácie.

Ministerstvo kultúry už skôr pripustilo, že do tlačového zákona pripomienky OBSE zahrnie. "Budú tam isté zmeny. Samozrejme bude rešpektovaný ten medzinárodný názor," povedal dnes v televízii Markíza šéf ĽS-HZDS Vladimír Mečiar. "Nepochybne sa v niečom (návrh tlačového zákona) zmení. Ideme o všetkých výhradách rozprávať," dodal v STV podpredseda parlamentu za Smer-SD Miroslav Číž.

Zástupcovia opozičnej SMK potvrdili, že zapracovanie pripomienok medzinárodných organizácií je pre nich kľúčovou podmienkou. "Ak koalícia je pripravená urobiť dobrý tlačový zákon a akceptovať pripomienky OBSE, tak môžeme hovoriť o tom, že táto (Lisabonská) zmluva môže byť ratifikovaná," povedal v šéf SMK Pál Csáky. Na ťahu je však podľa neho koalícia, aby zmeny navrhla.

Predseda SMK navyše dodal, že Lisabonskú zmluvu by nemali zaradiť ani na program nasledujúcej schôdze parlamentu naplánovanej na marec. Práve na nej by mali poslanci rozhodnúť o definitívnej podobe tlačového zákona.

Mečiar dnes pripomenul svoj návrh, aby v prípade, že by sa poslanci na ratifikácii nedohodli, rozhodli o zmluve občania v referende. Mečiarova iniciatíva však narazila na odpor jeho koaličných partnerov.

Spomedzi opozičných strán zmluvu odmieta len KDH. Zvyšné dve opozičné strany SDKÚ-DS a SMK ju podporujú, účasť na hlasovaní však doteraz podmieňovali dohodou na tlačovom zákone. Podpredseda SMK Gyula Bárdos aj dnes naznačil, že zmluvu nakoniec v budúcnosti parlament schváli. "Lisabonská zmluva nie je ohrozená," vyhlásil v STV.

Na schválenie zmluvy je v parlamente potrebných 90 hlasov z celkového počtu 150 poslancov. Koalíciu v snemovni podporuje len 85 zákonodarcov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy