Jasno
15°
Bratislava
Uršuľa
21.10.2024
Bol prezident Beneš sovietskym agentom?
Zdielať na

Bol prezident Beneš sovietskym agentom?

Zdroj: www.mix.sk

Československý prezident Edvard Beneš už pred vojnou spolupracoval so sovietskou tajnou službou.

Československý prezident Edvard Beneš už pred vojnou spolupracoval so sovietskou tajnou službou.

Po vojne mohol byť preto vydieraný a vo februári 1948 umožnil Klementovi Gottwaldovi a komunistom prevziať celú moc v štáte, napísal dnes denník Pravda s odvolaním na informácie, ktoré zverejnila ruská rozviedka (SVR). O ich vierohodnosti však historici pochybujú, pripustil denník.

Podľa SVR Beneš už pred vojnou úzko spolupracoval so sovietskym prezidentom Pjotrom Zubovom. V januári 1948 sa Zubov zo Stalinovho a Molotovho poverenia vydal do Prahy, kde jednal s chorým prezidentom. Mal ho presvedčiť, aby neprekážal Gottwaldovi pri preberaní moci. „Úlohu úspešne splnil,“ cituje list experta na dejiny sovietskej rozviedky Vladimira Karpova. Zubov bol vyznamenaný Leninovým radom a o štyri roky neskôr zomrel.

Podľa Michala Štefanského z bratislavského Vojenského historického ústavu s rovnakou senzáciou po prvýkrát vyrukoval bývalý zástupca šéfa sovietskej tajnej služby Pavel Sudoplatov v pamätiach vydaných v roku 1994 v USA. „Informácie o Benešovi vydieranom sovietskymi agentmi vyvolali už vtedy značný rozruch, ale doteraz ich nepotvrdil žiadny iný zdroj,“ povedal Štefanský.

Podľa Sudoplatova vraj Zubov vydieral Beneša pripomienkou dôverných stykov s Kremľom a Ljubjankou (sídlo sovietskej tajnej polície KGB), potvrdenkou na 10.000 dolárov, poskytnutých pri odchode do emigrácie v roku 1938, ako i údajnú účasť na príprave vojenského puču v predvojnovej Juhoslávii.

Ani historička Jelena Serapionovová z Ruskej akadémie vied nedokáže podľa denníka jednoznačne posúdiť, či ide o „šokujúce odhalenie, výmysel či úmyselnú dezinformáciu“. Za vierohodné však považuje, že Beneš poskytoval sovietskemu vedeniu informácie.

Je známe, že Beneš už v roku 1937 predal Stalinovi tajnú informáciu o maršalovi Michailovi Tuchačevskom ako o nemeckom agentovi. Šlo však o podvod, ktorý vyrobila nemecká tajná služba. Talentovaný vojvodca bol popravený, represie postihli značnú časť sovietskej generality.

Zdielať na

Najčítanejšie správy