Jasno
17°
Bratislava
Uršuľa
21.10.2024
Vláda navrhla zjednodušiť výstup z druhého penzijného piliera
Zdielať na

Vláda navrhla zjednodušiť výstup z druhého penzijného piliera

Záujemcovia o vystúpenie z druhého dôchodkového piliera si od marca zrejme nebudú musieť dávať na úradoch overovať podpis pod žiadosť.

Záujemcovia o vystúpenie z druhého dôchodkového piliera si od marca zrejme nebudú musieť dávať na úradoch overovať podpis pod žiadosť.

S návrhom ministerstva práce na zjednodušenie ukončenia sporenia na dôchodok v súkromných dôchodkových správcovských spoločnostiach (DSS) dnes súhlasila vláda, zmenu ešte musí odobriť parlament.

"Veľmi pružne sme reagovali na (...) požiadavky občanov, že keď vstupovali do druhého piliera, nebolo potrebné žiadne overovanie podpisu a teraz (to) vyžadujeme," zdôvodňovala pred novinármi návrh ministerka práce Viera Tomanová.

Vláda dnes okrem toho navrhla, aby sa o novele rokovalo v parlamente v skrátenom legislatívnom konaní, teda aby mohla zmena začať platiť už od marca. V predloženom návrhu pôvodne ministerstvo počítalo so zmenou zákona až od mája.

Vláda Roberta Fica, ktorý sa netají kritikou penzijnej reformy z čias predošlej vlády Mikuláša Dzurindu, koncom vlaňajška presadila dočasné otvorenie druhého piliera na pol roka. Slováci sa môžu do konca júna rozhodnúť, či ukončia alebo naopak dodatočne sa zapoja do systému odkladania časti sociálnych odvodov na vlastný účet v DSS. Fico i Tomanová v minulosti viackrát vyhlásili, že druhý pilier je nevýhodný najmä pre starších a menej zarábajúcich ľudí.

Začiatkom tohto mesiaca Sociálna poisťovňa informovala, že z druhého piliera sa od začiatku roka rozhodlo vystúpiť zhruba 4900 ľudí. Tomanová dnes odmietla, že motívom jej návrhu je pomerne nízky počet ľudí, ktorí sa doposiaľ rozhodli ukončiť sporenie a presmerovať všetky povinné odvody do štátnej Sociálnej poisťovne. "Naši občania si vždy všetko nechávajú na poslednú chvíľu," poznamenala. Ministerstvo počíta s tým, že za pol roka vystúpi z druhého piliera zhruba 30.000 sporiteľov.

Ak parlament potvrdí vládny návrh, žiadosti o vystúpenie bez overeného podpisu budú môcť sporitelia podávať od marca do konca júna. Overenie jedného podpisu stojí na matrike zväčša 30 korún.

Ministerka dnes tiež obhajovala to, že k návrhu na zmenu sa jednotlivé ministerstvá mohli vyjadrovať iba tri dni pred dnešným zasadnutím vlády, hoci legislatívne pravidlá v prípade zrýchleného schvaľovania zákonov hovoria o minimálnej päťdňovej lehote. "Legislatívne pravidlá boli schválené uznesením vlády a vláda sa môže rozhodnúť potom bez problémov aj (pre) takéto skrátené pripomienkové konanie," vyhlásila Tomanová.

Sporenie na penziu presadila minulá vláda, ktorá tým chcela vyriešiť deficit priebežného dôchodkového systému. Ficov kabinet však nastavenie penzijnej reformy vlani upravil, keď napríklad presadil predĺženie minimálneho obdobia sporenia pre poberanie dôchodku na 15 z predchádzajúcich desať rokov.

Túto úpravu na Ústavnom súde napadla opozícia, ktorá kritizovala aj ďalšie parlamentom schválené zmeny.

Zdielať na

Najčítanejšie správy