Jasno
13°
Bratislava
Uršuľa
21.10.2024
Medici nebudú môcť odchádzať do zahraničia
Zdielať na

Medici nebudú môcť odchádzať do zahraničia

Zdroj: Waldo Jaquith/ilustračné

Ministerstvo zdravotníctva chystá zmenu, podľa ktorej by lekári po ukončení štúdia museli zostať pracovať niekoľko rokov na Slovensku.

Lekári budú musieť po ukončení štúdia zostať pracovať na Slovensku niekoľko rokov.

O niečom takomto do budúcna uvažuje ministerstvo zdravotníctva. Príčinou je nedostatok lekárov a masívny odchod medikov do zahraničia, najčastejšie do susedného Česka.

Slovenskí lekári sú podľa vyjadrení Ministerstva zdravotníctva v Česku vítaní. Niektoré, predovšetkým menšie nemocnice, sú na posilách zo Slovenska dokonca závislé.

Podľa Tomáša Cikrta, hovorcu Ministerstva zdravotníctva, sa počet slovenských lekárov v Česku odhaduje na niekoľko sto. Dôvody, prečo opúšťajú Slovensko, a prichádzajú pracovať do Česka, sú najmä finančné.

Ministerstvo zdravotníctva už pripravuje opatrenia, ktoré by pomohli udržať našich lekárov na Slovensku. No a do budúcnosti uvažuje dokonca o tom, že by lekári mali takpovediac vojenský režim.

Práve preto ministerstvo chystá zmenu, podľa ktorej by lekári po ukončení štúdia museli zostať pracovať niekoľko rokov na Slovensku.

Faktom však je, že v niektorých odboroch je situácia kritická a ministerstvo ju skôr či neskôr bude musieť riešiť. Pretože v konečnom dôsledku na to doplatíme my, daňoví poplatníci.

Viac sa dozviete v Novinách TV JOJ o 19.30.



Zdielať na

Najčítanejšie správy