Jasno
Bratislava
Uršuľa
21.10.2024
Tlačový zákon prešiel, priestupkovú imunitu treba dopracovať
Zdielať na

Tlačový zákon prešiel, priestupkovú imunitu treba dopracovať

Zdroj: TV JOJ

Parlament dnes posunul na ďalšie rokovanie sporný návrh tlačového zákona, ktorý môže podľa kritikov ohroziť slobodu médií. Návrh na zrušenie priestupkovej imunity by sa mal dopracovať.

Parlament dnes posunul na ďalšie rokovanie sporný návrh tlačového zákona, ktorý môže podľa kritikov ohroziť slobodu médií. Návrh na zrušenie priestupkovej imunity by sa mal dopracovať

Vládny návrh zákona vzbudil širšiu pozornosť po tom, ako opozícia na protest proti predlohe blokovala v parlamente schválenie Lisabonskej zmluvy, ktorá by mal priniesť viaceré zmeny vo fungovaní Európskej únie.

Za posunutie návrhu do druhého čítania dnes hlasovalo 81 poslancov vládnej koalície, proti bolo 59 opozičných poslancov. Definitívne by o ňom mala Národná rada hlasovať na najbližšej schôdzi.

Nový návrh tlačového zákona kritizovali okrem opozície aj zahraničné novinárske inštitúcie, ako aj predstaviteľ Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) pre slobodu médií Miklós Haraszti.

OBSE požaduje, aby zo zákona vypadli ustanovenia o možnosti pokutovania novín zo strany ministerstva kultúry, alebo viaceré práva na opravu článkov pre dotknuté osoby. Ministerstvo minulý týždeň pripustilo, že návrh upraví podľa pripomienok OBSE.

Práve zmenami v tlačovom zákone opozícia podmienila podporu Lisabonskej zmluve, dokument otvorene odmietli iba poslanci KDH. Koalícii chýba k potrebnej trojpätinovej ústavnej väčšine na schválenie zmluvy najmenej päť hlasov opozície.

Návrh na zrušenie priestupkovej imunity sa vráti na dopracovanie

Poslanec Národnej rady SR za SNS Emil Vestenický navrhol, aby sa návrh na zrušenie priestupkovej imunity vrátil na dopracovanie. Podľa neho poslanecká imunita je inštitút, ktorý treba zachovať. "Žiadam z veci nateraz urobiť konzervu," vyhlásil v pléne parlamentu Vestenický.

Predseda parlamentu Pavol Paška verí, že jeho návrh na zrušenie priestupkovej imunity prejde do druhého čítania. Na schválenie tohto návrhu treba ústavnú väčšinu poslancov, teda minimálne 90 hlasov, koalícia má v parlamente 85 hlasov. Podpora tohto návrhu v koalícii nie je dohodnutá.

Už v minulosti ĽS-HZDS i SNS povedali, že nebudú hlasovať za tento návrh. Naopak, opozícia je pripravená ho podporiť, proti sú len niektorí kresťanskí demokrati okolo Vladimíra Palka. Ak by tento návrh prešiel v parlamente vďaka hlasom poslancov zo Smeru-SD a opozície, išlo by o prvý návrh od nástupu vlády Roberta Fica, ktorý by bol schválený v parlamente vďaka opozícii proti vôli ostatných dvoch koaličných partnerov.

Predsedajúci prerušil rokovanie parlamentu, pokračovať bude po obedňajšej prestávke o 14:00.

Zdielať na

Najčítanejšie správy