Jasno
Bratislava
Uršuľa
21.10.2024
Vypočúvanie v parlamente: hádka medzi úradom a mestom
Zdielať na

Vypočúvanie v parlamente: hádka medzi úradom a mestom

Kauze protizákonného povolenia na stavbu skládky odpadu v Pezinku sa dnes venoval parlamentný výbor pre poľnohospodárstvo a životné prostredie. Vedúci krajského stavebného úradu obvinil mesto, že mu prekáža, že príde o lukratívny biznis. <b>VIDEO:výpovede priamo z parlamentu</b>

Prednosta krajského stavebného úradu v Bratislave Ján Man obvinil vedenie mesta Pezinok, že výstavbe novej skládke odpadu bráni iba preto, lebo by tento lukratívny biznis chcelo prevádzkovať ono samo. Primátor mesta tvrdí, že v takom prípade by proti nebola ani občianska iniciatíva, ktorú podporuje väčšina Pezinčanov. Obaja dnes odpovedali na otázky poslancov priamo v parlamente.

O čo ide? Od augusta 2002 sa firma Ekologická skládka usiluje postaviť veľkú skládku odpadov v priemyselnom území Pezinka, kde kedysi fungovali veľké tehelne. Mesto bolo od začiatku proti, hoci vtedy platný územný plán so skládkou odpadu na tomto mieste počítal. Okresný súd rozhodol, že mesto týmto porušuje zákon a vtedajší Obvodný úrad mal do začiatku októbra 2002 vydať povolenie. Štyri roky sa však nič nedialo.

Až deň pred komunálnymi voľbami v roku 2006 mesto stavbu zakázalo. V tom čase už stavebné úrady prešli z rúk štátu do rúk mesta. Firma Ekologická skládka sa odvolala na krajský stavebný úrad, ktorého prednostom sa medzičasom stal Ján Man. Ide jednak o člena Smeru a jednak o otca muža, ktorý je predsedom predstavenstva spoločnosti Ekologická skládka. Ján Man navyše vlastní pozemok, na ktorom má skládka stáť. Podozrivý je, kedy sa k pozemku dostal. Dnes oficiálne priznal, že ho kúpil až vlani, keď jeho úrad o spore rozhodoval.

Ján Man je síce oficiálne vyradený z rozhodovania, rozhodujú však jeho podriadení, ktorých do práce prijíma a môže ich z nej aj prepustiť. Manov zástupca dnes podrobne vysvetlil, ako krajský stavebný úrad postupoval a dokladoval, že sa pritom prísne držal platných zákonov. Naopak dokázal, že nezákonne postupovalo v niekoľkých prípadoch samotné mesto Pezinok, čo ani prítomný primátor nepoprel.

Hlavným problém je, že podľa zákona malo byť už dávno rozhodnuté o výstavbe skládky, lebo v čase, keď mesto nezákonne oddiaľovalo rozhodnutie, územný plán mesta so skládkou na mieste nazývanom Nová jama počítal. „Mestskí páni“ sa podľa všetkého spamätali až vo chvíli, keď súkromná firma chcela skládku postaviť. Možno ich k tomu donútil tlak občanov, podľa Jána Mana však skôr záujem, zabrániť niekomu inému, aby skládku prevádzkoval. V dnešnom čase je to totiž lukratívny biznis.

Celkom čisté svedomie však, zdá sa, nemôže mať Inšpektorát životného prostredia v Bratislave. Jedna vec povolenie skládku postaviť, iná povolenie skládku prevádzkovať. S tým musí súhlasiť aj inšpektorát a ten rozhodoval až na jeseň minulého roka. A v tom čase už platil nový územný plán, ktorý skládku na spornom mieste nepovoľuje. Úrad sa bráni, že ešte v roku 2006 vyhlásil Ústavný súd územný plán Pezinka za protizákonný a protiústavný, Lenže primátor dnes upozornil, že mestské zastupiteľstvo ho potom dalo do právneho poriadku. Potvrdila to aj Generálna prokuratúra SR, ktorá ho následne preskúmala. Inšpektorát životného prostredia v takom prípade nepostupoval podľa platného územného plánu, čo je v rozpore so zákonom.

Mestu a ľuďom sa tiež nepáči, že nemajú prístup k rozhodnutiu krajského stavebného úradu. Šéf inšpekcie životného prostredia tvrdí, že ho pred verejnosťou utajil v súlade so zákonom, ktorý ochraňuje obchodné tajomstvo firmy Ekologická skládka. Predstavitelia krajského stavebného úradu však dnes verejne prisľúbili, že ho dajú komukoľvek k dispozícii.

Poslanci dnes problém nevyriešili a vraj sa ním ešte budú zaoberať. Ukazuje sa však, že podľa zákona je firma Ekologická skládka v práve a už dávno mala mať všetky povolenia na výstavbu skládky. Vinu nesie do veľkej miery mesto, ktoré si problém všimlo až vo chvíli, keď súkromná firma chcela skládku postaviť a bránilo jej v tom porušovaním zákonov, lebo vlastné dokumenty nemalo v poriadku. Na druhej strane je tu oprávnený odpor ľudí, ktorí jednoducho nechcú mať skládku pár stoviek metrov od svojich domov. Na piatok preto zvolali protestné zhromaždenie priamo „na mieste činu“.

Zdielať na

Najčítanejšie správy