Jasno
Bratislava
Uršuľa
21.10.2024
Mladí Prešovčania propagovali fašizmus
Zdielať na

Mladí Prešovčania propagovali fašizmus

Zdroj: Trevor Blake/ilustračné

Tínedžeri v Prešovskom kraji obvinení z propagácie fašizmu.

Len 16-ročné dievča z Trenčianskeho okresu a 18-ročného mladíka zo Sniny obvinili v pondelok policajti v Prešovskom kraji z podpory a propagácie skupín smerujúcich k prejavom extrémizmu.

Obom hrozí trest odňatia slobody na šesť mesiacov až tri roky.

Dievča je momentálne chovankyňou výchovného zariadenia v okrese Levoča. Ústavnú výchovu jej nariadil Okresný súd v Trenčíne. Tínedžerka v pondelok ráno v priestoroch zariadenia počas vyučovania v triede verejne pred spolužiakmi a prítomnými učiteľmi propagovala fašistické symboly a pozdravy.

Zeleným perom si nakreslila symboly hákového kríža na dlaň a zápästie pravej ruky. Počas vyučovacej hodiny sa postavila a niekoľkokrát zakričala aj rukou naznačila pozdrav Sieg Heil. V jej činnosti ju neprerušili ani napomenutia pedagogického zboru, ani prítomnosť policajtov. Obvinenú stíha polícia na slobode.

Mladík zo Sniny bol už dvakrát trestaný. Tento raz mal porušiť zákon minimálne v čase od 1. decembra minulého roka do 11. februára 2008, kedy zbieral, uchovával a vyrábal obrázky podporujúce a propagujúce fašizmus. Profašistické symboly našla polícia aj v dvoch jeho školských zošitoch.

Pred spolužiakmi kreslil znaky svastiky, hákové kríže, ďalej znaky Hitlerovej mládeže, tzv. Runa a nápisy Heil Hitler. Poverený policajt predloží na okresnú prokuratúru návrh na vzatie obvineného do väzby.

Zdielať na

Najčítanejšie správy