Jasno
Bratislava
Uršuľa
21.10.2024
Na pojednávaní o vražde v Charlies pube aj rodičia zavraždeného
Zdielať na

Na pojednávaní o vražde v Charlies pube aj rodičia zavraždeného

Brat zavraždeného študenta Martina Revického - Juraj na dnešnom pojednávaní na bratislavskom krajskom súde vyzval Litovčana Orestasa B., aby sa k skutku priznal.

Brat zavraždeného študenta Martina Revického - Juraj na dnešnom pojednávaní na bratislavskom krajskom súde vyzval Litovčana Orestasa B., aby sa k skutku priznal. Podľa obžaloby Litovčan mladíka zabil v decembri 2001 v Charlies pube.

Pri hromadnej bitke, ktorá sa tam strhla medzi viacerými skupinami návštevníkov diskotéky, obžalovaný Revického päťkrát bodol nožom do hrudníka a ten pri prevoze do nemocnice skonal. Obžalovaný popiera akúkoľvek účasť na vražde Martina Revického. Podľa neho dôkazy a výpovede sú založené na domnienke a svedkovia, ktorí vypovedali, sú ovplyvnení bratom mŕtveho.

Rodina Martina Revického dnes na súde znášala situáciu dosť ťažko a robilo im problémy vyjadrovať sa. Matka na otázku, aký trest by si Litovčan zaslúžil, so slzami v očiach povedala "ten najvyšší, keby bol trest smrti, tak trest smrti, aj keď viem, že mi to syna nevráti." Otec nebohého Martina dodal "akým právom to urobil, Martin bol ten najvzácnejší človek, ktorý nikomu neublížil." Rodina dúfa, že obžalovaného odsúdia a bude pykať za to, čo urobil.

Litovčana už krajský súd raz odsúdil. Odvolal sa však na Najvyšší súd SR, ktorý celý prípad vrátil na kraj, aby ešte raz prešetril výpovede, v ktorých sú nejasnosti. Dnešná výpoveď jedného so svedkov sa nezhodovala s pôvodnou, v ktorej tvrdil, že obžalovaný mal na diskotéke pri sebe nôž. Pôvodne ho detailne popísal, no v dnešnej výpovedi už nôž nespomínal, hovoril iba o puzdre na nôž, v ktorom podľa neho nemohlo byť nič iné ako nôž.

Obžalovaný si dal zavolať na pomoc tlmočníka, ktorý prišiel z Čiech. Orestas B. uviedol, že už dlhší čas sa nezdržiava na Slovensku a jazyk zabudol, preto by bolo lepšie, keby mu bolo celé pojednávanie tlmočené. Príbuzní tento krok vnímali ako prieťahy. "Nech sa prizná, celé tri roky tlmočníka nepotreboval a teraz zrazu," konštatovali.

Orestas B. tvrdil, že v roku 2001 na Slovensku pracoval a tiež ho podporoval otec. Na otázku prečo sa po incidente skrýval povedal, že sa neskrýval, že mal prenajatý byt, ktorý si platil a keď sa mu skončil podnájom, tak sa jednoducho odsťahoval.

Na úvod dnešného pojednávania prišiel aj minister spravodlivosti Štefan Harabin. Išlo o ďalšiu z jeho náhodných kontrol a minister chcel zistiť, prečo sa tento proces tak predlžuje.

Pojednávanie pokračuje ďalšími výpoveďami.

Zdielať na

Najčítanejšie správy