Polojasno
15°
Bratislava
Alojza
23.10.2024
Z kandidáta na starostu urobili kandidáta na poslanca. Rieši to prokuratúra
Zdielať na

Z kandidáta na starostu urobili kandidáta na poslanca. Rieši to prokuratúra

ROHOŽNÍK / Poriadne zamotaný prípad v súvislosti s nadchádzajúcimi komunálnymi voľbami riešia v Rohožníku. V najmenšej obci v humenskom okrese síce žije iba 40 ľudí, no o starostovskú stoličku tam je nevídaná bitka. Okrem súčasnej starostky sa chcel do boja zapojiť ešte jeden protikandidát. Ten ale tvrdí, že z jeho kandidátky na starostu niekto zámerne vyrobil kandidátku poslaneckú. Prípad má na stole Okresná prokuratúra.

"Ja som vôbec kandidátnu listinu na poslanca neodovzdával. Ja som odovzdával kandidátnu listinu na starostu," hovorí záujemca o post starostu Jozef Paľo. Po viac ako týždni sa dozvedeli, že podľa nich odovzdaná kandidátka na starostu skrátka nie je. "Boli doručené kandidátne listiny obe do obecného zastupiteľstva. Neboli tam kandidátne listiny na starostu," povedala zapisovateľka.

"Zrazu sa tam objavila kandidátka na poslanca bez vyhlásenia, ktorú my sme nepodávali," uviedol Paľo. "Jak ja môžem urobiť zo starostovskej poslaneckú? To je nezmysel. Odmietam," dodáva zapisovateľka. Rodina sa obrátila na prokuratúru. Tam podali trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre podozrenie z manipulácie s kandidátnou listinou.

Rozhožník je najmenšou obcou v okrese Humenné. Žije tu 40 ľudí. Na úrade by chcela znova šéfovať súčasná starostka a tento muž mal byť jej protikandidátom. Poukazuje na príbuzenský vzťah starostky a zapisovateľky. "Je to sestra terajšej starostky. Sa podieľali na tom, že stratili protikandidáta, je sama. Voľby má vyhrané," vysvetlil Lukáš Paľo.

"Stále je zapisovateľka už 5 rokov, osvedčila na, žiadny chyby doteraz neboli. Kandidovať môže hocikto, je to politická súťaž a keď nastala administratívna chyba, my za ňu nemôžeme," myslí si starostka obce Jana Paľová. "Chceli sme dohodu, odmietli to, povedali, že je to tvrdenie proti tvrdeniu," hovorí záujemca o post starostu.

Predseda volebnej komisie tvrdí, že chybu urobila aj politická strana, aj zapisovateľka. "Politický subjekt nemôže podať dve kandidátne listiny do zastupiteľstva. Ona tú chybu nenašla okamžite, až po tom neskôr," rozpráva predseda komisie.

Čas na nápravu už nie je. Do 11. septembra totiž mali byť kandidátky odovzdané, a do 26. aj zaregistrované. Podľa odborníka na samosprávu sa môžu obrátiť na správny súd a ten môže napriek zmeškaným termínom rozhodnúť o zaregistrovaní kandidáta.

"Tu sa ale ukazuje ako nesmierne dôležité to, aby pri prevzatí kandidátnych listín boli na mieste skontrolované všetky základné údaje a informácie, aby nedochádzalo k dohadovaniu sa o tom, kto ktorý materiál odovzdal alebo doručil," myslí si expert na samosprávu Michal Kaliňák. "Kandidátka na poslanca bez vyhlásenia, bola písaná rukou iného človeka, ani nie človekom, ktorý vypisoval naše papiere," dodáva Paľo.

Najčítanejšie správy