Jasno
Bratislava
Sergej
22.10.2024
Policajti mimo pôsobnosti vojenských súdov
Zdielať na

Policajti mimo pôsobnosti vojenských súdov

Zdroj: TV JOJ

Policajti, príslušníci Železničnej polície, NBÚ, SIS a colníci nebudú spadať do pôsobnosti vojenských súdov.

Policajti, príslušníci Železničnej polície, NBÚ, SIS a colníci nebudú spadať do pôsobnosti vojenských súdov.

Rozhodli o tom poslanci, keď schválili pozmeňujúci návrh svojho kolegu Jána Kovarčíka (ĽS-HZDS). Proti tomuto návrhu v utorok ostro vystúpil poslanec za KDH Daniel Lipšic.

Podľa neho pozmeňujúci návrh smeruje k zrušeniu vojenských súdov a vojenskej prokuratúry. Ak by vojenské súdy mali v jurisdikcii len vojakov, ktorých je dnes 20 tisíc, nemali by žiaden zmysel, dodal. Kritizoval, že Kovarčík návrh predložil v druhom čítaní bez diskusie a bez prípravy.

Lipšic to považuje za "ťažkú manipuláciu legislatívneho procesu." Opozičným poslancom dnes neprešiel návrh, aby sa zákon vrátil späť do výborov, aby o tejto zmene mohli diskutovať.

Schválená novela zákona o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru, Slovenskej informačnej služby, Zboru väzenskej a justičnej stráže a Železničnej polície mení od marca systém odmeňovania policajtov. Novela počíta so zavedením nových príplatkov.

Jazykový príplatok až do výšky 1 500 korún mesačne by sa mal zaviesť najmä pre vstup Slovenska do Schengenu. Príplatok by mal patriť policajtovi, ktorý v práci používa cudzí jazyk. Nový rizikový príplatok až do 7 000 korún mesačne má nahradiť doterajší osobitný príplatok priznávaný všetkým policajtom vo výške od 1 000 do 15 000 korún mesačne.

Rizikový príplatok určí minister v závislosti od miery reálneho ohrozenia života alebo zdravia policajta. Výška nového príplatku členom posádok lietadiel a vrtuľníkov bude závisieť od počtu nalietaných hodín, dosiahnutého stupňa odbornej spôsobilosti a charakteru vykonávanej funkcie. Za jednu nalietanú hodinu je možné získať príplatok od 110 korún (palubný inžinier) do 170 korún (veliteľ lietadla s kvalifikáciou dopravného pilota).


Súčasný príplatok za zmennosť nahradí príplatok za nerovnomernosť času služby. Príplatok za štátnu službu v noci, v sobotu a v nedeľu, vo sviatok, osobitný príplatok a ďalší služobný plat sa rušia, pričom suma zodpovedajúca zrušeným príplatkom a ďalšiemu služobnému platu sa diferencovane premietne do výšky funkčného platu vo všetkých platových triedach.

Funkčné platy policajtov v jednotlivých platových triedach sa tak oproti súčasným 6 460 až 16 510 korunám zvýšia na 16 150 korún pre policajta v 1. platovej triede až 26 550 korún v 9. platovej triede. Trináste a štrnáste platy budú mať policajti garantované v rámci funkčného platu.

Poslanci schválením Kovarčíkovho pozmeňujúceho návrhu rozhodli, že nový systém odmeňovania, ktorý podľa prijatej novely bude platiť pre policajtov od marca tohto roka, sa bude od 1. marca 2009 vzťahovať aj na príslušníkov SIS, NBÚ, Zboru väzenskej a justičnej stráže a príslušníkov Železničnej polície.

Zdielať na

Najčítanejšie správy