Oblačno
14°
Bratislava
Alojza
23.10.2024
Timotej je ťažko chorý. Mama ho musela zapísať do školy, prišla o príspevok na auto
Zdielať na

Timotej je ťažko chorý. Mama ho musela zapísať do školy, prišla o príspevok na auto

SNINA / Jedno absurdné rozhodnutie za druhým - takto vníma svoju situáciu matka, ktorá sa deň a noc stará o ťažko chorého syna. Osemročného Timoteja, ktorý je napojený na umelú pľúcnu ventiláciu, nerozpráva a nehýbe sa, musela mama zapísať do prvého ročníka. Škola ho následne od povinnej dochádzky oslobodila, a po tomto rozhodnutí prišli rodičia o nárok na štátny príspevok na auto.

Domáca pľúcna ventilácia a odsávačka - toto je základná výbava detského kočiara, bez ktorej sa mama Anička nepohne ani na krok.

Napriek všetkému musela mama chlapčeka napojeného na hadičky zapísať do prvého ročníka. Naša legislatíva totiž v tomto nepozná výnimku. Keďže školu mali navštevovať dvakrát týždenne, potrebovali auto. "Ja si neviem predstaviť cestu s týmito prístrojmi vlakom, pretože keby sa Timotejovi niečo stalo, vlak mi nezastaví," vysvetľuje mama Anna Gdovičinová.

S ťažkým špeciálnym kočíkom sa nedostane ani do autobusu. Anka sa preto obrátila na úrad práce a požiadala o príspevok na kúpu auta. Medzitým jej však oznámili, že Timotejovi neodporúčajú školu navštevovať.

"Nakoniec ho oslobodili a tým pádom sme stratili príspevok na auto," pokračuje Anna. "Taktiež naň majú nárok ľudia, ktorí sú zamestnaní alebo sa im poskytuje služba v sociálnom zariadení," povedala hovorkyňa ÚPSVaR Jana Lukáčová. 

"Mám teraz volať sanitku na to, aby som navštívila vlastnú rodinu, starých rodičov? Veď to je nemysliteľné," hovorí Anna. Mama s Timotejom momentálne jazdia na požičanom aute.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy