Jasno
13°
Bratislava
Sergej
22.10.2024
Koruna sa po troch mesiacoch opäť posilnila pod 33 SKK/EUR
Zdielať na

Koruna sa po troch mesiacoch opäť posilnila pod 33 SKK/EUR

Zdroj: joj

Slovenská mena dnes spoločne s regiónom pokračovala v trende posilňovania z posledných dní a po zhruba troch mesiacoch sa opäť spevnila pod 33 SKK/EUR.

Slovenská mena dnes spoločne s regiónom pokračovala v trende posilňovania z posledných dní a po zhruba troch mesiacoch sa opäť spevnila pod 33 SKK/EUR.

Koruna otvárala obchodovanie na 33,16 koruny za euro a v závere stála na 32,93 SKK/EUR. ČTK to povedal díler OTP Banky Juraj Mitošinka. Domáca mena by sa mohla v najbližších dňoch ďalej spevňovať. Doteraz najsilnejšia bola koruna vlani v marci po úprave centrálnej parity voči euru, keď sa dostala na 32,71 SKK/EUR.

"Koruna sa zviezla pod 33 SKK/EUR napriek tomu, že na trhu bolo cítiť mierne vyberanie ziskov," poznamenal obchodník. Ak pozitívna nálada na okolitých devízových trhoch naďalej vydrží, koruna by si mohla pripísať ďalšie zisky, dodal.

Koruna sa ešte začiatkom tohto roka skôr oslabovala. Zosunula sa dokonca nad 34 SKK/EUR, keď ju na slabšie pozície ťahala globálna kríza na finančných trhoch a obavy z recesie americkej ekonomiky. Investori však neskôr obnovili dôveru v nákupy mien rýchlo rastúcich ekonomík, čo spoločne s pozitívnymi číslami o vývoji slovenského hospodárstva potiahlo korunu na silnejšie úrovne.

Domácu menu v uplynulých dňoch podľa Mitošinku ťahali tiež špekulácie o úprave centrálnej parity koruny voči euru, ktorá je stanovená na úrovni 35,4424 SKK/EUR. V takzvanej čakárni na euro koruna musela pred prijatím eura zotrvať najmenej dva roky od novembra 2005 bez toho, aby sa vychýlila oboma smermi o 15 percent.

Každá krajina eurozóny doteraz fixovala svoj kurz oproti euru, ktorým sa prepočítali všetky ceny a ostatné položky, na úrovni parity. Trh preto špekuloval, že európske inštitúcie povolia Slovensku v poradí druhý posun parity, keďže trhový kurz domácej meny sa už dlhší čas drží na silnejších úrovniach. Slovensko chce prijať euro od januára 2009.

Podľa Mitošinku by sa koruna vo štvrtok mohla udržať v pásme 32,80 až 33 SKK/EUR. Podporiť by ju mohli aj pozitívne čísla o raste hrubého domáceho produktu (HDP) v poslednom štvrťroku vlaňajška. Rýchly odhad výkonu ekonomiky zverejní Štatistický úrad. Podľa odhadov analytikov si hospodárstvo udržalo dynamický rast a HDP v štvrtom kvartáli medziročne stúpol o 8,9 percenta.

Koruna sa dlhodobo posilňuje aj voči americkému doláru. Ku koncu dnešného obchodovania sa jej kurz prepočítaval na úrovni 22,65 SKK/USD.

Zdielať na

Najčítanejšie správy