Jasno
11°
Bratislava
Sergej
22.10.2024
Fico a Slota napísali eurosocialistom, že budú tolerantní
Zdielať na

Fico a Slota napísali eurosocialistom, že budú tolerantní

Zdroj: TV JOJ

Róbert Fico a Ján Slota sa v liste predsedovi európskych socialistov zaviazali dodržiavať princípy demokracie a právneho štátu.

Róbert Fico a Ján Slota sa v liste predsedovi európskych socialistov zaviazali dodržiavať princípy demokracie a právneho štátu.

Premiér a šéf najsilnejšej vládnej strany Smer-SD Robert Fico a predseda koaličnej SNS Ján Slota sa pred dnešným očakávaným rozhodnutím o prípadnom obnovení členstva Smeru v Strane európskych socialistov (PES) v liste zaviazali, že budú dodržiavať základné princípy demokracie a právneho štátu. List napísali koncom januára predsedovi eurosocialistov Poulovi Nyrupovi Rasmussenovi.

PES pozastavili členstvo Smeru v roku 2006 po vytvorení koalície so SNS, ktorej šéf Slota je známy svojimi výpadmi na adresu maďarskej a rómskej menšiny. Očakáva sa, že predsedníctvo PES by sa malo dnes vyjadriť k návratu Smeru do združenia európskych socialistických strán dnes.

"Odmietame všetky formy diskriminácie, netolerancie a nenávisti. Na Slovensku má každá osoba právo na dôstojný život a zaobchádzanie bez ohľadu na etnický pôvod, rasu, pohlavie, sexuálnu orientáciu či náboženstvo," píše sa v liste.

Fico so Slotom v ňom údajne píšu aj to, že "chcú vybudovať spoločnosť založenú na rešpektovaní ľudských práv vrátane práv osôb patriacich k akejkoľvek menšine." Smer-SD ani Slota sa k listu podľa denníka nechceli vyjadrovať.

Zaslanie listu potvrdil aj rakúsky europoslanec a jeden z čelných predstaviteľov PES Hannes Swoboda. Pri diskusii o obnovení členstva bude podľa neho dôležitá práve otázka práv menšín.

Swoboda sa už skôr vyjadril, že očakáva rozhodnutie v prospech Smeru. "Stále nie sme veľmi šťastní z tejto koalície, jeden z jej lídrov mal neprijateľné vyhlásenia. Na druhej strane oceňujeme silnú sociálnu orientáciu vlády," povedal  europoslanec.

Zdielať na

Najčítanejšie správy