Skoro jasno
17°
Bratislava
Sabína
27.10.2024
VIDEO: Dramatický koniec babieho leta. Silná víchrica a pol metra snehu napadlo zo dňa na deň
Zdielať na

VIDEO: Dramatický koniec babieho leta. Silná víchrica a pol metra snehu napadlo zo dňa na deň

VYSOKÉ TATRY / Babie leto sa skončilo vo Vysokých Tatrách dramaticky. Zo dňa na deň napadlo vo vyšších polohách približne 50 centimetrov snehu a sneženie sprevádzala silná víchrica. Ešte je turistická sezóna, no v žiadnom prípade sa neodporúča vystupovať do sediel a na štíty.

V utorok dopoludnia mali hory hrdzavú farbu, veverička asi zabudla, kde si schovala zásoby a nič nenasvedčovalo, že by sa to malo zmeniť. "Prišli sme po chatu. Nechceme zbytočne riskovať kvôli vetru, že sa to bude len zhoršovať," povedal jeden z turistov pri chate pod Rysmi.  Predpoveď naozaj nebola dobrá - víchrica a intenzívne sneženie. Ľudia schádzali rýchlo dole. 

​Od západu sa rýchlo blížila zmena počasia, obloha tmavla. O pol piatej dorazil vietor a husté snaženie. Avšak prišlo aj osem turistov. Noc bola na chate pod Rysmi divoká, hučal vietor a pribudlo množstvo snehu. Nárazy vetra dosahovali okolo 120 kilometrov za hodinu.  Sneh vytváral záveje, ktoré boli miestami aj meter hlboké. 

V zlom počasí je veľmi ľahké sa stratiť a to môže mať fatálne následky. Presne pred rokom vo víchrici blúdil český turista a zahynul. 

Pozrite si aj reportáž o rizikách vysokohorskej turistiky cez leto:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy