Jasno
15°
Bratislava
Kvetoslava
24.10.2024
Sex pred spánkom áno alebo nie? Odborník odpovedá
Zdielať na

Sex pred spánkom áno alebo nie? Odborník odpovedá

BRATISLAVA / Dlhodobo ponocujete a celý čas si hovoríte, že potom to dospíte. Toto pozná asi každý z nás. Lenže odborník, vás zrejme nepoteší. Spánkový dlh sa až tak jednoducho nedá dospať. A čo je horšie – telo vám nedostatok spánku nemusí odpustiť.

Dĺžka spánku závisí od veku. "Vieme, že deti spia dlhšie. Prelomový vek je okolo 9 až 10 veku, vtedy hovoríme o 9-10 hodinách spánku. U dospelého človeka hovoríme o 7,5 až 8 hodinách spánku," vymedzil  Imrich Mucska z ambulancie pre spánkové poruchy dýchania z univerzitnej nemocnice v Bratislave. Je teda pravda, že človek prespí tretinu života. 

Krátkodobé nedostatky sa dajú dospať. "Predĺžime si nasledujúci spánok, dôležité ale je, že nevieme predspať. Keď vieme, že budeme ponocovať 2, 3 noci a myslíme si, že si oddýchneme a pospíme si dlhšie, tak to neplatí," pokračuje doktor. Spánok má totiž svoje cykly, štádiá a tie dokážeme dospať tým, že si spánok predĺžime o jednu tretinu. 

V ambulancii môže teda skončiť pacient, ktorý má so spánkom dlhodobejší problém. Buď spí krátko, alebo sa často budí, nevie zaspať alebo ráno skoro vstáva. "Definuje sa subjektívne pocitom neosviežujúceho, nekvalitného spánku a ak takýto problém pretrváva tri mesiace, tak sa môže jednať vážne o spánkový deficit," vysvetlil Mucska. 

Väčšina z nás ale nevie, čo je zdravý spánok. "Je to osviežujúci, kvalitný, dobrý spánok, to je podľa pacientov, podľa odborníkov hovoríme o tom, aké má pacient spánkové cykly. Tie by mali byť 4 až 5 počas noci, trvajú 60 až 90 minút," hovorí doktor. 

Momentálne sa veľa diskutuje o zmene času. "My dávnejšie bojujeme za to, aby táto zmena bola, pretože asi jedna pätina populácie veľmi citlivo reaguje na tento časový posun. Reč je o starších pacientoch a deťoch," vymenuje Mucska. 

Čo pred spánkom nerobiť?

- nemali by sme piť ionizujúce, energetické nápoje (káva, čaj, kofeinové nápoje)

- nemali by sme fajčiť

- neprospešné sú aj veľké fyzické aktivity (sex je povolený a spánku prospešný)

- nejesť ťažké jedlá (najlepšie je jesť 3-4 hodiny pred spánkom)

- neodporúča sa ani sledovanie televízie, či používanie počítača a telefónu

Čo pred spánkom robiť?

- zaspávať a vstávať v približne rovnakom čase a spať rovnaký počet hodín 

- spať vo vyvetranej miestnosti

- dostatočne si izbu zatemniť

Súvisiace články

Najčítanejšie správy