Skoro jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Požiar žilinských papierní je takmer zlikvidovaný
Zdielať na

Požiar žilinských papierní je takmer zlikvidovaný

Ráno hasili iba malé ohniská, ktoré by už nemali byť nebezpečné. Potvrdil to krajský policajný šéf v Žiline František Posluch. Požiar zničil sklady s výrobkami, výrobnú linku zachránili.

Rozsiahly požiar dvoch skladov popredného výrobcu papierenských produktov Metsä Tissue (bývalé Tento) v Žiline, ktorý založil bývalý zamestnanec v nedeľu večer, hasiči už takmer zlikvidovali. Ráno hasili iba malé ohniská, ktoré by už nemali byť nebezpečné. ČTK to potvrdil krajský policajný šéf v Žiline František Posluch. Požiar zničil sklady s výrobkami, výrobnú linku zachránili.
    

"Sú tam drobné ohniská, ktoré hasiči nejakým spôsobom hasia. Dotlie to a nie je čo robiť. Je tam strecha spadnutá, steny na hale sú spadnuté dovnútra, povytáčané železo," dodal Posluch.
    

Zopakoval, že požiar založil 44-ročný bývalý pracovník firmy, ktorého pred asi dvoma týždňami prepustili. Muž sa podľa polície k založeniu požiaru priznal. Obvinenému Žilinčanovi za trestný čin všeobecného ohrozenia v prípade preukázania viny pred súdom hrozí až 15 rokov väzenia. Podľa Poslucha vyšetrovateľ pravdepodobne navrhne, aby podpaľača vzali do väzby.
    

"Prepustený muž mal problémy ešte aj doma. Bol naštvaný, čo sa stalo, a tak sa rozhodol pre pomstu. Zapálil prvú i druhú halu, tú sa však zakrátko podarilo uhasiť," spresnil Posluch.
    

Muž zapálil oheň pomocou vreciek z umelej hmoty, s ktorými prechádzal po halách. Podľa Poslucha podpaľačovi po zadržaní namerali necelé promile alkoholu v krvi.
    

Oheň sa rozhorel v nedeľu po 19:00. V skladoch, ktoré oheň zničil, údajne horelo zhruba 25 miliónov kotúčov toaletného papiera. Hasiči a polícia už skôr informovali, že pri požiari sa nikto nezranil. Podarilo sa tiež zachrániť výrobnú linku. Škody sa však napriek tomu môžu podľa dostupných informácií vyšplhať na desiatky až stovky miliónov korún.
    

Žilinskí hasiči privolali na pomoc pri hasení plameňov svojich kolegov z okolitých oblastí; na mieste zasahovali desiatky požiarnikov. Podľa dnešných informácií zástupcov hasičov zostali v areáli fabriky už len požiarnici zo Žiliny.
    

Papiereň patrí do fínskej skupiny Metsä Tissue. Vyrába toaletný papier, hygienické vreckovky, kuchynské utierky a servítky.

Zdielať na

Najčítanejšie správy