Skoro jasno
Bratislava
Aurel
25.10.2024
Chrípku netreba podceňovať. Ročne na ňu na Slovensku zomrie 800 ľudí
Zdielať na

Chrípku netreba podceňovať. Ročne na ňu na Slovensku zomrie 800 ľudí

BRATISLAVA / Chrípku považujeme ju za banálne ochorenie, ktoré sa vylieči samo za týždeň, v horšom prípade za sedem dní. Lenže podľa hygienika Jána Mikasa, je to omyl.

"Určite netreba chrípku podceňovať. V tom najkritickejšom štádiu môže viesť až ku smrti," hovorí hygienik Ján Mikas. Podľa štatistík ročne na Slovensku na túto chorobu zomrie. "Chrípka naozaj môže na Slovensku ročne usmrtiť 800 až 1000 ľudí. Často dochádza ku kardio-pulmonálnemu alebo respiračnému zlyhaniu, kde sa chrípka neuvedie ako prvotná príčina smrti," vysvetľuje hygienik.

Čo sa týka tohtoročnej chrípkovej sezóny, Mikasa tvrdí, že je momentálne relatívne pokojná. "Prvý nástup čakáme pred vianočnými sviatkami. Potom, keď sú prázdniny a dovolenky, zaznamenávame pokles a potom jej vrchol je zväčša na prelome januára a februára," dodáva hygienik.

Počas sezóny chrípok je dôležité dbať na hygienické zásady. Umývanie a dezinfekcia rúk. Vyhýbanie sa masovým podujatiam. Dôležitá je podľa hygienika aj vyvážená strava. "Keď je sucho a teplo, vírus vydrží v domácnosti dlhšie. Keďže sa šíri kvapôčkovou infekciou a vy napríklad utierate prach nasucho, tak sa zaschnuté čiastočky aerosolu môžu dostať do ovzdušia a mechanicky mu pomáhate sa šíriť," vysvetľuje Mikasa. 

Najefektívnejšia možná prevencia pred chrípkou je očkovanie:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy