Skoro jasno
Bratislava
Aurel
25.10.2024
Odvod pre obchodné reťazce. Kritikov stále pribúda
Zdielať na

Odvod pre obchodné reťazce. Kritikov stále pribúda

BRATISLAVA / Kritikov osobitného odvodu pre obchodné reťazce stále pribúda. Stále hlasnejšie sa hovorí o tom, že ak zdania predajcov, milióny do štátnej kasy budú musieť priniesť zákazníci. Aj preto v pondelok o tomto kontroverznom zákone z dielne SNS diskutovali sociálni partneri s vládou.

Poslanci SNS zaťali do živého. Toto dnes povedal po rokovaní tripartity zástupca republikovej únie zamestnávateľov priamo na Úrade vlády, kde sociálny partneri hľadali zhodu v tom, či podporia alebo nepodporia osobitný odvod pre obchodné reťazce. Ten v skratke znamená to, že z tržieb budú musieť od nového roku obchodné reťazce odviesť štátu 2,5 percenta, a to tie reťazce, ktoré majú vo svojom portfóliu aspoň 10 percent potravín. 

Spustila sa vlna kritiky zo všetkých možných organizácií a inštitúcií, od zamestnávateľských, to znamená odborárske, až po samotné reťazce a analytikov. Keďže tento návrh zákona nebol predložený štandardným spôsobom, ale je to v podstate poslanecký návrh, a tak neprešiel medzirezortným podmienkovým konaním, na Úrade vlády tripartita hľadala zhodu. Zhodli sa nakoniec v podstate len v tom, že je dobré, že sa o tom diskutuje, problém obchodných reťazcov treba riešiť avšak zatiaľ ani zďaleka nenašli zhodu, pretože všetci sociálni partneri trvajú na svojich výhradách, že treba to riešiť, ale nie osobitným odvodom. Ešte sa ale budú musieť stretnúť a o tomto odvode diskutovať. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy