Jasno
18°
Bratislava
Aurel
25.10.2024
Zachránia bioplasty planétu? Naši vedci sú na dobrej ceste
Zdielať na

Zachránia bioplasty planétu? Naši vedci sú na dobrej ceste

BRATISLAVA / Plastové slamky, príbory, taniere, poháre, polystyrénové obaly na obedy a ďalšie jednorazové predmety z plastu by sa mali onedlho stať minulosťou. Tvoria obrovskú časť plastového odpadu, pričom nikto nevie, čo s ním. Jedno z možných riešení ponúkajú slovenskí vedci.

Svet je zamorený plastami, situácia stále viac znepokojuje verejnosť, aj Európska únia tento týždeň prišla s obmedzeniami predaja. STU prispieva k riešeniu problému. Univerzita má (spolu so SAV) už jeden patent na bioplasty, teraz STU podáva prihlášku na "druhú generáciu“ bioplastov.

Nové bioplasty sú teraz ešte ekologickejšie – na výrobu slúži použitý fritovací olej. A ďalší ekologický bonus je, že sa rozložia sa nielen na priemyselnom komposte, ale mohli by sa i na poli či vo vode.Tím výskumníkov z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU spolupracuje s dizajnérmi, s výrobcami a s vedcami z oblasti biomedicíny na ich využití v praxi.

"Dúfame, že budúci rok začneme vyrábať granuláty, ktoré budú schopné byť surovinou pre doteraz plastové výrobky. Všetky plasty nemožno nahradiť bioplastom, pretože to všetko chce vývoj. Sú tam mnohé bariéry, aj technické, ale minimálne tie, ktoré zakazuje Európska únia, alebo prijíma legislatívu na ich zákaz, tie sa budú dať nahrádzať," povedal Pavel Alexy z Ústavu polymérnych materiálov FCHPT STU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy