Jasno
16°
Bratislava
Aurel
25.10.2024
Posledný ročník materskej školy bude povinný
Zdielať na

Posledný ročník materskej školy bude povinný

BRATISLAVA / Či predškolák zostane doma s rodičmi, alebo chodí do škôlky, je v súčasnosti na rozhodnutí jeho rodičov. Vláda sa to však rozhodla zmeniť. Podľa premiéra vláda poverila ministerku školstva, aby prišla najneskôr do desiatich mesiacov s novelou školského zákona, podľa ktorej by deti absolvovali predškolskú prípravu povinne.

Doteraz rodičom hrozili sankcie, ak dieťa neprihlásili do prvého ročníka základnej školy. Od septembra 2020 budú musieť dieťa povinne prihlásiť aj do posledného ročníka materskej školy. "Povinná predškolská výchova pre všetky deti, jeden rok pred začatím povinnej školskej dochádzky," povedal premiér Peter Pellegrini. 

Už dnes sa predškoláci v materskej škole zdokonaľujú v grafomotorike, ale učia sa fungovať v kolektíve, zvykať si na režim a práve tu je čas podchytiť problémy s výslovnosťou či poruchou učenia. "Vieme to podchytiť a poradiť. Dieťa, ktoré nenavštevuje materskú školu, tam je veľký problém potom. Toto všetko potom musia riešiť v prvom ročníku, keď dieťa už musí zabrať," uvádza Anna Mračková, z materskej školy Pionierska. 

Pozitívne skúsenosti s tým majú slovenské mamičky žijúce v Anglicku, kde sa povinne nastupuje v piatich rokoch. "Aj napriek tomu, že aj pred týmto vekom školská dochádzka povinná nie je, väčšina detí začína nultým ročníkom a na konci tohto ročníka, teda vo veku 5 rokov, sú schopné prečítať jednoduchý text," opisuje Lucia z Anglicka. "Pracujem v Rakúsku ako pedagóg. U nás je posledný školský rok v škôlke povinný. Ja osobne to beriem pozitívne. Pripravujeme ich hravou formou na školu," vysvetlila Alexandra z Rakúska. 

"Vo Francúzsku nastanú v septembri 2019 zmeny. Všetky deti od troch rokov budú mať odteraz povinnú školskú docházku," povedala Zuzana z Francúzska. "Dieťa, ktoré navštívi aspoň rok predtým materskú školu, má absolútne zľahčený prechod do prvého ročníka," uviedol Pellegrini. Opozícia presadzuje zavedenie predškolskej dochádzky len pre deti zo sociálne slabších rodín. Obávajú sa toho, že po prijatí zákona by mohli predškoláci úplne vytlačiť zo škôlok mladšie deti. "Jedna vec je zaviesť niečo natvrdo do zákona a druhá vec je vytvárať podmienky," myslí si poslanec Miroslav Sopko z OĽaNO. 

"V súčasnosti nevieme poskytnúť tieto miesta všetkých deťom," povedal Branislav Gröhling zo SaS. "Zámerom je vybudovať kapacity MŠ tak, aby ich mohol navštevovať minimálne rovnaký počet detí mladších ako 5 rokov, ako v súčasnosti. Presné odhady počtu miest, ktoré treba dobudovať, sa budú dať určiť až po zohľadnení aktuálnych voľných kapacít v MŠ," informuje hovorkyňa ministerstva školstva Ria Feik Achbergerová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy