Zatiahnuté
13°
Bratislava
Aurel
25.10.2024
Lídri strany SaS ostro kritizujú návrh rozpočtu pre zdravotníctvo na rok 2019
Zdielať na

Lídri strany SaS ostro kritizujú návrh rozpočtu pre zdravotníctvo na rok 2019

BRATISLAVA / Lídri strany SaS ostro kritizujú návrh rozpočtu pre zdravotníctvo na rok 2019 a neschválil ho v pondelok ani zdravotnícky výbor. Dôvodom sú nižšie platby za poistencov štátu.

Ročné výdavky nášho zdravotníctva presahujú miliardy. A presne toľko štát vyzbiera na odvodoch. "Je to presne 5,4 miliardy," povedala ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská. 

V rozpočte na rok 2019 sa počíta s výstavbou nemocníc, zvyšovaním platov zdravotníkov, s nákupom špičkových prístrojov. Vraj si to môžeme dovoliť pretože pracujúcich, ktorí platia odvody, je stále viac a zároveň štát nemusí platiť za nezamestnaných. SaS si však myslí, že štát by mal platiť za svojich poistencov - teda dôchodcov či deti viac. Ideálne by boli 4 percentá. Pracujúcim by naopak odvody znížili.

"Tí, čo odvádzajú viac pracujúci, budú zaťažení vyššími odvodmi, a štát zaplatí menej. Pritom by mal platiť rovnako a odbremeniť nižšími odvodmi pracujúcich," uviedol predseda SaS Richard Sulík. "Štyri percentá, ja hovorím 4, lebo tak to bolo dané už dávno," povedala poslankyňa Jana Cigániková. "Len preto, že nejaký minister niekedy povedal 4 percentá, budeme dávať štyri? Nezmysel," hovorí tajomník ministerstva financií Radko Kuruc.

"Mne sa to tiež veľmi nepáči, že peňazí bude toľko. Chceli by sme viac, ale vysvetlím. Je dohodnuté, že príjem do zdravotníctva od pracujúcich odhadnúť vieme a štát len doplatí toľko, koľko treba na vyčíslené výdavky," vysvetlila ministerka zdravotníctva. 

Navyše opozícia vraj o písomnej dohode uzavretej medzi ministerstvom zdravotníctva a ministerstvom financií o tom, že v prípade nedostatku sa tok financií opäť otvorí, nevie. "Máme písomnú istotu, že ak by bolo málo peňazí, v prípade potreby, sa zdravotníctvo ešte dofinancuje. A mne to stačí. Nemusíme sa báť ničoho. Preto som súhlasila.Už dnes viem, že sa bude ešte dofinancovať o ďalších 55 miliónov," dodáva Kalavská.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy