Zatiahnuté
11°
Bratislava
Demeter
26.10.2024
V Tatrách poriadne prituhlo. Radujú sa najmä zasnežovači
Zdielať na

V Tatrách poriadne prituhlo. Radujú sa najmä zasnežovači

TATRY / Na severovýchode Slovenska počas uplynulých dní už poriadne prituhlo. Málokto sa z mrazivých nízkych teplôt raduje tak ako zasnežovači. Podľa ich slov sú najšťastnejšími chlapmi na svete. Ale verte, že im nie je čo závidieť.

Chlapom sa počas služby robia na čiapkach cencúle a to je ich pracovné prostredie. "Samozrejme, čim je väsi mráz, tak tým viac snehu vieme vyrobiť a ten je potom kvalitnejši pre tých lyžiarov," vysvetľuje Ján Kozubík, vedúci zasnežovania v lyžiarskom stredisku.

Chlapi sú v teréne celú noc. Teplomery ukazovali už aj -16 stupňov Celzia. "Zima? Nám nikdy nie je zima, lebo my sme stále v pohybe," hovorí zasnežovač Jaroslav Svitana. Otužili chlapi sa počas nočnej do vnútra k teplému čaju takmer ani nedostanú.

"Na každom dele sa nám robí námraza, my ku každému musíme prísť a ručne ho oklepať," opisuje zasnežovač Ján Čižmárik. Na svahu zasnežuje viac ako 100 diel. Kým prejdu chlapi z Tatranskej Lomnice napríklad pod Skalnaté pleso, prevezú sa poriadnym teplotným rozdielom.

"Niekedy je to aj 8 stupňov," povedal Svitana. "Ste to videli, tí chlapi sa pohybujú v tme, na technike, ktorá ich pred zimou nijako nechráni, pravujú s vodou s tlakom," uviedol Kozubík. 

Ak si niekto želá príjemné teplo, tak tu to neplatí. Naopak, chlapi potrebujú minimálne 120 hodín intenzívneho mrazu, aby bolo lyžiarske stredisko pripravené.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy