Skoro jasno
24°
Bratislava
Brigita
8.10.2024
V Bratislave by mohlo byť nezávislé bývanie pre seniorov. Dostane od politikov zelenú?
Zdielať na

V Bratislave by mohlo byť nezávislé bývanie pre seniorov. Dostane od politikov zelenú?

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / Bratislavčania v komunálnych voľbách rozhodli, kto v najbližšom štvorročnom období povedie mesto a jednotlivé mestské časti. Bude to práve nový primátor a starostovia, ktorí majú hlavné slovo v otázke, či sa Bratislava priblíži v starostlivosti o svojich seniorov k miestam vo svete, kde sú služby seniorom pre politikov naozaj jednou z priorít.

Počet seniorov v hlavnom meste neustále rastie a práve oni si od celej spoločnosti, a teda aj od komunálnych politikov zaslúžia, aby jeseň života vo svojom meste prežili dôstojne. Inšpiráciou pre nás môžu byť príklady zo zahraničia, ktoré sa svojím dlhodobým fungovaním osvedčili. Vo svete je v segmente starostlivosti o dôchodcov jasný trend a volá sa nezávislé bývanie pre seniorov. Ak chceme, aby aj pre seniorov v Bratislave boli dostupné kvalitné služby na svetovej úrovni a neostávali na okraji spoločnosti, mali by sme tomuto modelu otvoriť dvere. Projekt Vitalis sa v Bratislave už dlhodobo snaží presadiť zariadenie práve tohto typu. Na Slovensko prináša svetovo odskúšané riešenie v starostlivosti o seniorov, ktoré dokáže naplniť všetky potreby seniorov.

Projekt Vitalis prinesie v plánovanom zariadení všetky výhody nezávislého bývania pre seniorov. Medzi nesporné výhody takéhoto typu bývania patrí zabezpečenie zdravotných a sociálnych služieb, ktoré ľudia v pokročilom veku nutne potrebujú, s prihliadnutím na rôzny stupeň odkázanosti. Takéto zariadenie dokáže poskytovať spomínané služby pod jednou strechou. Okrem toho žijú seniori v komunite so svojimi rovesníkmi, kde im je vytváraný priestor na zmysluplné trávenie času na dôchodku. Organizovanie kultúrnych a spoločenských aktivít zbavuje seniorov pocitu osamelosti. A práve pocit samoty a odčlenenie z komunity sú pre seniorov dosť pálčivým problémom, s ktorým sa na dôchodku stretávajú a čelia mu najčastejšie. Preto ak sa takéto zariadenie dokonca nachádza v blízkosti rodiny seniorov, je pre rodinných príslušníkov jednoduchšie skĺbiť pracovný život s návštevami svojich blízkych.

Projekt Vitalis sa nechystá „vymyslieť koleso“. Chce zobrať ako predlohu fungujúci model starostlivosti o seniorov zo zahraničia a aplikovať ho u nás na Slovensku. Jeho ambíciou je urobiť v Bratislave kópiu konceptu úspešného zahraničného zariadenia pre dôchodcov, kde by bratislavskí seniori prežili dôstojnú starobu. Na to, aby sa mohol projekt Vitalis začať realizovať, je však potrebná spolupráca medzi súkromným investorom a orgánmi miestnej samosprávy, keďže samotná samospráva nemá na takéto riešenie dostatočné finančné prostriedky.
A tu sa dostávame k jadru problému, ktorým je na jednej strane ambícia investora postaviť domov pre seniorov s dostatočnou kapacitou a na druhej strane to je postoj politikov, ktorí sú ku kapacitne náročnejším projektom automaticky zdržanlivejší. Tento postoj v praxi znamená, že politici radšej otvárajú cestu zariadeniam s menšou kapacitou a takéto zariadenia sa potom stávajú menej dostupné pre širokú verejnosť a kapacít je stále málo. Prečo je to tak? Vo všeobecnosti platí logická súvislosť, že čím má určité zariadenie väčšiu kapacitu, tým viac ľudí ho môže využívať, a tak sa znižujú jeho jednotkové prevádzkové náklady na osobu, čo má za následok, že sa stáva cenovo dostupnejšie.

Realita ohľadom zariadenia pre seniorov Vitalis je taká, že verejní činitelia ho síce pasívne podporujú, ale zaujali tiež postoj, aby bolo zariadenie čo najmenšie, pretože sa obávajú tlaku verejnosti. Nechcú byť kritizovaní za to, že povolili „veľkú výstavbu“. Svojimi postojmi však vytvárajú podmienky, že na trhu je menej kapacít, resp. zariadení pre seniorov, a tak je umožnené bývanie v nich len majetnejším seniorom, ktorí akceptujú aj vyššiu cenu. Prevádzkové náklady v menšom zariadení zdieľa menší počet ľudí, čo zvyšuje jednotkové náklady na jeho prevádzku a služby v ňom poskytované. A tak v konečnom dôsledku umiestnenie seniora v menšom zariadení vyjde drahšie v porovnaní s väčším zariadením. Pričom sa často stáva, že do tejto ceny sa nezmestia ani služby, ktoré sú vo väčšom zariadení štandardom. V neposlednom rade menšie zariadenia nedokážu dostatočne uspokojiť dopyt po tomto type služieb, ktorý tu nesporne je a bude len narastať. Projekt Vitalis má ambíciu byť kapacitne dostatočne veľký na to, aby pokryl neustále rastúci dopyt aj bežných seniorov po takomto zariadení.

Nové vedenie mesta a mestských častí má po vyhratých komunálnych voľbách jedinečnú príležitosť na to, aby zlepšili úroveň a dostupnosť služieb pre seniorov. Komunálni politici by mali dať zelenú súkromným projektom, ktoré prinášajú osvedčený model starostlivosti o seniorov na Slovensku a dokážu zabezpečiť kvalitné služby pre dôchodcov.

Najčítanejšie správy