Potravinári budú od januára zvyšovať ceny. Týka sa to hlavne dvoch výrobkov
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
BRATISLAVA / Podľa predsedu Únie potravinárov Slovenska zvyšovanie mzdových nákladov, energií a vstupných cien surovín sa od januára premietne na zvýšení cien niektorých potravín. Ministerstvo pôdohospodárstva podporuje potravinárov vo zvyšovaní dodávateľských cien. Nie je však spokojné s tým, že obchodníci ich tlačia, aby vyrábali za čo najnižšie ceny, čo má negatívny vplyv na kvalitu výrobkov.
Potravinári budú od januára zvyšovať ceny. Týka sa to hlavne dvoch výrobkov
Od januára sa zvýšia ceny niektorých potravinárskych výrobkov. "O sedem percent u pekárov a u mliekárov zhruba o 7 až 13 percent, závisí od sortimentu," informuje prezident zväzu obchodu SR Martin Katriak.
Dôvody zvyšovania
Pekárov zaťažil najviac nárast vstupných surovín. "A to je hlavne múka, ktorá nám medzimesačne od septembra rastie o 7 až 10 percent. Čo je už 40 percent k dnešnému dňu. Od januára zasa ide k zvýšeniu o 15 percent," vysvetľuje Tatiana Lopuchová, predsedkyňa predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov.
Podľa nich ďalším dôvodom je, že sa od januára upravuje minimálne mzda. "A od prvého mája vstupuje druhá etapa sociálneho balíčka, zdvíhanie zákonných príplatkov, nočných, za sviatok, za soboty a za nedele. A to sú príplatky, ktoré sa výsostne dotýkajú najmä pekárov," pokračuje Lopuchová.
Predseda Únie potravinárov Slovenska, Stanislav Voskár, zdôraznil, že sa zvýšili aj pohonné hmoty a náklady na energie v porovnaní s predchádzajúcim rokom. "Keď sa pozrieme na elektrickú energiu silovú je to o 55 percent, zemný plyn o 22 percent."
Podpora aj obava v ministerstve
Ministerstvo pôdohospodárstva podporuje pekárov a mliekárov v tom, aby dostali za svoje produkty adekvátne zaplatené. "Žiaľ neraz ich obchodníci tlačia do nízkych dodávateľských cien na hranici nákladov alebo aj pod ňu. Trpia tým aj spotrebitelia, pretože kvalitné suroviny musia potravinári často nahrádzať lacnejšími a menej kvalitnými," vysvetľuje Michal Feik, štátny radca Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka. "Každé jedno zdražovanie na Slovenskú bolí."
Rast cien avizujú aj v oblasti energií. Pozrite si reportáž: