Zatiahnuté
12°
Bratislava
Sabína
27.10.2024
Prezident hodnotil súčasný stav armády. Chýba nám lepšia technika a vojenské sily
Zdielať na

Prezident hodnotil súčasný stav armády. Chýba nám lepšia technika a vojenské sily

BRATISLAVA / Prezident Andrej Kiska si poslednýkrát vo svojej funkcii vypočul každoročné vyhodnotenie činnosti našich Ozbrojených síl. A posledný krát hodnotil s generálmi súčasný stav armády. Naše vojsko trápi nielen zastaraná technika a otázka transparentnosti stámiliónových nákupov techniky, ale aj slabý záujem o službu vlasti a nedostatok vojakov.

Najvyššiemu vojenskému veliteľovi sa velenie armády pochválilo rôznou technikou. Na výročnom stretnutí však bol priestor aj na kritiku. "Pripravenosť ozbrojených síl tak ako skonštatoval náčelník generálneho štábu, je na nízkej úrovni," vyjadril sa prezident Andrej Kiska. Stretnutie s ministrom obrany Petrom Gajdošom, náčelníkom generálneho štábu ozbrojených síl Danielom Zmekom a celou generalitou sa konalo za zatvorenými dverami. Kiska po stretnutí pripomenul žalostný stav naplnenosti armády, kde je každé štvrté miesto v zložkách neobsadené.

"Môžeme mať aj najmodernejšiu techniku, ak nebudeme mať kvalitných vojakov, motivovaných moderných, tak nám armáda nebude fungovať," pokračoval Kiska. "Dobrá správa je, že tento rok sa podarilo zastaviť postupný prepad operačnej pripravenosti, ktorý tu bol už dekádu predtým. Horšia správa je, že sa podarilo zastaviť na nízkej úrovni," upozornil Daniel Zmeko. 

Gajdoš v reakcii povedal, že rok 2019 bude pre Slovensko rokom vojaka, kedy aj cez lepšie platové podmienky chcú zvýšiť popularitu služby vlasti. No dôležitý je podľa jeho slov aj nákup techniky pre vojakov. "Potom by sme nadávali, ale aj občania Slovenskej republiky, že tí profesionálni vojaci, ktorí sú na tabuľkách, nič v úvodzovkách nerobia, nemajú techniku," vyjadril sa Gajdoš. Obrie stámiliónové investície do modernizácie armády podporil aj Kiska, avšak s jedným veľkým "ale". Vedenie rezortu vyzval v čo najväčšiu transparentnosť, aby nevznikali pochyby o nákupoch techniky a záujmoch ľudí, ktorí ju obstarávajú.

"Každý jeden cent musí byť minutý transparentne a jasne, aby každý každý jeden občan na Slovensku vedel, že tieto obrovské peniaze s investované účelne a transparentne," vyhlásil na záver prezident. 

Slovenská armáda pred pol rokom zmenila aj uniformy. Pozrite si reportáž a dozviete sa viac: 

Najčítanejšie správy