Zatiahnuté
Bratislava
Cecília
22.11.2024
Ministerka Matečná zavádza núdzové opatrenia na poľské mäso
Zdielať na

Ministerka Matečná zavádza núdzové opatrenia na poľské mäso

BRATISLAVA / Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná zavádza mimoriadne, núdzové opatrenia na poľské mäso. Toto opatrenie platí až do odvolania.

"Sto percent zásielok poľského mäsa musí prejsť najprv kontrolou. Potravinoví inšpektori vykonali už viac ako pol tisíce kontrol," uviedlo ministerstvo vo svojom stanovisku. Každá zásielka musí oddnes prejsť najprv laboratórnymi testami a až po kontrole môže smerovať na slovenský trh.

"Nedovolím, aby zlyhania poľských orgánov opakovane ohrozovali slovenských spotrebiteľov. Štátna veterinárna a potravinová správa bude preto kontrolovať všetky dodávky poľského mäsa. 100 percent zásielok poľského hovädzieho mäsa bude musieť prejsť kontrolou predtým, ako sa dostane k spotrebiteľovi, do reštaurácií či jedální. Toto opatrenie bude platiť až do odvolania. Prehodnotíme ho po zverejnení výsledkov kontrol bitúnkov a funkčnosti poľského systému kontroly mäsa inšpektormi Európskej komisie,“ povedala vicepremiérka a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná.

Prísne opatrenie je reakciou na ďalší prípad závadného mäsa z Poľska. V Česku v 700 kilogramovej zásielke hovädziny totiž tento týždeň odhalili nebezpečné baktérie salmonely. Na Slovensko sa z tejto dodávky dostalo 40 kilogramov mäsa. Kontrolóri Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR však celú zásielku zachytili a tá sa tak nedostala k spotrebiteľom.

Prísne testovanie

​Potravinoví inšpektori podrobia poľské mäso laboratórnym vyšetreniam na prítomnosť baktérií, zvyškov veterinárnych liekov, zneužívaniu rozmrazeného mäsa a aj kontrolám označenia prevádzok, z ktorých mäso pochádza. V prípade podozrenia z falšovania mäsa urobia kontrolóri zmyslové testovanie a kvalitatívnu detekciu druhu mäsa. "Každý príjemca poľského hovädzieho mäsa je povinný nahlásiť dodávku do elektronického systému Štátnej veterinárnej a potravinovej správy najneskôr 24 hodín pred dodaním. Inšpektori ŠVPS z neho odoberú vzorky a príjemca bude musieť počkať na výsledky testov. Poľská hovädzina bude môcť byť uvoľnená na trh až po tom, ako prejde riadnymi vyšetreniami na zdravotnú bezpečnosť,“ vysvetlil Jozef Bíreš, ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej srpávy Slovenskej republiky.

Potravinoví inšpektori sú od prepuknutia škandálu s poľskými bitúnkami neustále v pohotovosti. Doposiaľ uskutočnili viac ako 550 cielených kontrol poľského hovädzieho mäsa. Kontrolám podrobujú mäso v skladoch, maloobchodoch, baliarňach, spracovateľských prevádzkach a aj na cestách. Kontroly pritom prebiehajú na všetky typy mias.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy