Pozor, čo kupujete! Vo veľkonočných figúrkach sa môže skrývať falošná čokoláda
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
BRATISLAVA / K Veľkej noci neodmysliteľne patria čokoládové figúrky, ktoré často končia vo výslužkach pre šibačov. Nie všetky sú však hodné označenia „čokoládové". Ak sa necháte zlákať pestrofarebným obalom, ľahko vám v žalúdku pristane lacná kakaová poleva. Ak chce spotrebiteľ skutočne čokoládovú figúrku, mal by si pri nákupe skontrolovať, či obsahuje v popise zloženia kakaové maslo a čo najvyšší podiel kakaového prášku, tzv. kakaovej sušiny.
Od poctivej čokolády sa nemusia líšiť vzhľadom, cenou a ani množstvom kalórií. Prezrádza ich však odlišné zloženie. Reč je o kakaových figúrkach, ktoré si spotrebitelia zvyknú zamieňať s čokoládovými.
Pozor, čo kupujete! Vo veľkonočných figúrkach sa môže skrývať falošná čokoláda
Takéto cukrovinky sa nemôžu nazývať „čokoládové", pretože nespĺňajú základné požiadavky na zloženie čokolády. Preto na ich etiketách spotrebiteľ nájde marketingové názvy ako „poleva s kakaovo-mliečnou príchuťou", „kakaová pochúťka", „mliečna pochúťka", „kakaová figúrka", „figúrka z kakaovej hmoty" či „figúrka z kakaovej polevy".
"Najdrahšia a základná surovina na výrobu čokolády je kakaové maslo a to v nečokoládových figúrkach takmer vždy chýba. Výrobcovia namiesto neho používajú náhrady ako palmový tuk, bambucké maslo či iné druhy rastlinných tukov, ktoré sú nielen lacnejšie, ale aj jednoduchšie na spracovanie. To sa prejavuje aj na špecifickej vôni i bledej farbe rozbalených figúrok. „Napodobeniny" čokolády sú chudobné aj na obsah kakaového prášku, takzvanej kakaovej sušiny, ktorá tvorí v zložení len 8- až 15-percentný podiel," vysvetľuje Milan Lapšanský, generálny riaditeľ sekcie potravinárstva a obchodu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.
V čokoládových figúrkach je podiel kakaového prášku predpísaný vyhláškou. Kým v mliečnej čokoláde musí tvoriť minimálne štvrtinu, čiže 25 percent hmotnosti výrobku, horká čokoláda nesmie obsahovať menej ako 35 percent kakaovej sušiny. Výnimkou je biela čokoláda, ktorá pozostáva z kakaového masla, mlieka alebo mliečnych zložiek a cukrov. Vo všeobecnosti platí, že čím viac kakaa čokoláda obsahuje, tým menej cukru a prípadne ďalších prídavných látok sa dostane do zloženia.
Aj v čokoládových figúrkach sa môžu objaviť rastlinné tuky. Ich obsah však nesmie prekročiť päť percent hmotnosti výrobku. Avšak tie najkvalitnejšie čokoládové figúry však spozná spotrebiteľ podľa jednoduchého zloženia: cukor, kakaové maslo, kakaová hmota, sušené mlieko, laktóza a sójový lecitín. Najkvalitnejšie majú jednoduché zloženie. Kakaové maslo, kakaovú hmotu, cukor, sušené mlieko, laktózu a sójový lecitín.
Pri veľkonočnom nákupe šli najviac na dračku vajcia. A práve pri nich hydinári upozorňujú na tie, ktoré sú podozrivo lacné. Pozrite si reportáž: