Polojasno
16°
Bratislava
Dobromila
28.10.2024
Pľúcna poradňa na kolesách. Železničiari pripravili špeciálny vagón k dňu bez tabaku
Zdielať na

Pľúcna poradňa na kolesách. Železničiari pripravili špeciálny vagón k dňu bez tabaku

BRATISLAVA / Piatok bol Svetovým dňom bez tabaku. Vyhlásila ho Svetová zdravotnícka organizácia v roku 1987. Naši železničiari pripravili k tomuto dňu zaujímavú akciu - pojazdnú pľúcnu poradňu, kde si cestujúci mohli počas cesty vlakom zmerať parametre pľúc a poradiť sa s odborníkom. Prvým "pacientom" tesne pred odjazdom bol minister dopravy Arpád Érsek, ale takzvanú spirometriu si vyskúšal aj reportér TV JOJ Anton Adamčík.

V rýchliku do Žiliny vo vozni číslo 6 a v kupé číslo 7 sa nachádzala pojazdná pľúcna ambulancia. Pneumológ doktor Paulovič tam počas jazdy cestujúcim zdarma urobil spirometriu pľúc, čo znamená, že odmeral množstvo oxidu uhoľnatého vo vzduchu pri výdychu, tiež množstvo kyslíka v krvi, alebo aj tlak. "Dnešná pľúcna poradňa je len dnes a je to v jednom vlaku z Bratislavy do Žiliny a neskôr sa bude vracať naspäť," uviedol Tomáš Kováč, hovorca ZSSK. "Poradíme a odmeriam, aké majú hodnoty spirometrie," objasnil pneumológ Daniel Paulovič.

Prvým záujemcom o bezplatné vyšetrenie bol minister dopravy pán Érsek. Všetko trvalo iba chvíľu, pán doktor mu pomeral dych i tlak a poradil, čo má zlepšiť. Minister si to zrejme zobral k srdcu. "Mňa to povzbudilo, že vysoký tlak, treba si dávať pozor. Je to dobrá iniciatíva, že v ZSSK si počas cestovania cestujúci môže bezplatne zmerať tlak," povedal Arpád Érsek, minister dopravy a výstavby SR. 

Ministrom sa nedala zahanbiť ani TV JOJ. Do prístroja bolo potrebné z hlbokého nádychu fúkať zhruba 6 sekúnd a o chvíľu už boli výsledky. Spirometria bola dobrá, kondícia na 98 a 97 percent. Podľa doktora Pauloviča hodnoty pod 80 percent sú už varovné a nemali by sme ich ignorovať. 

Cestujúci sa v miniambulancii striedali jeden po druhom. Prichádzali nielen fajčiari, ale aj nefajčiari, ktorých zaujímalo, ako sú na tom ich pľúca. "Primárna prevencia je najdôležitejšia. Ten záujem je každý rok vysoký a chodia aj mladí ľudia," dodal Daniel Paulovič

Súvisiace články

Najčítanejšie správy