Zatiahnuté
13°
Bratislava
Dobromila
28.10.2024
Zvykli ste si na svoju kávu v jednorazových pohároch z kaviarne? O pár rokov už budú minulosťou
Zdielať na

Zvykli ste si na svoju kávu v jednorazových pohároch z kaviarne? O pár rokov už budú minulosťou

BRATISLAVA / Európska únia tlačí na zníženie spotreby jednorazových obalov, ktoré nie je možné recyklovať. Napríklad také plastovo-papierové poháre, v ktorých si v rýchlom občerstvení mnohí cestou do práce kupujú svoju rannú kávu. V niektorých krajinách uvažujú nad spoplatnením podobne ako v prípade jednorazových plastových tašiek. Skeptici tvrdia, že to veľmi nepomôže. Optimisti, že áno, lebo kto by platil za použitie pohára najmenej dvakrát? Všetko sa ale nakoniec môže zmeniť, keď EÚ o dva roky akékoľvek jednorazové obaly zakáže.

Viete, že aj v prípade recyklovateľného odpadu je rozhodnutie na vás, či budete za jeho likvidáciu platiť jeden, alebo dvakrát? Prvý raz si to užívateľ zaplatí v cene výrobku, do ktorej určitú sumu zahrnul výrobca. "Pretože on financuje tie náklady na recykláciu, triedenie," objasnil Tomáš Ferenčák, hovorca MŽP SR. To, že musí platiť zber triedeného odpadu priamo niektorej z takzvných organizácií zodpovednosti výrobcov, mu ukladá zákon. "OZV spolupracuje s mestami a obcami na Slovensku a financuje triedený zber na základe trojuholníkového vzťahu," informovala Hana Nováková, generálna riaditeľka Envi-Pak. Tým tretím v trojuholníku je firma, ktorá sa o odpad postará. Pozor však na to, že môžete platiť za odpad aj druhý raz. "Ak ho vyhodí do zmesového komunálneho odpadu, tak platí druhý raz, že bol nezodpovedný," upozornila Hana Nováková.

​Bežne ale už teraz dvakrát platí každý, kto si za poplatok kupuje jednorazové igelitky. "Od 1.1.2018 sa zaviedol zákaz poskytovania ľahkých plastových tašiek k nákupu zdarma," informoval Tomáš Ferenčák. Slovensko už pripravuje zákon, ktorý zavedie o pár rokov zálohovanie PET fliaš. Zatiaľ však platí, že ak ich vhodíme medzi plasty, ich ďalší osud platí výrobca, nie my.

Čo s jednorazovými pohármi na kávu? Zálohovať ich, alebo zaviesť poplatok ako v prípade jednorazových nákupných tašiek?

Zálohovať ich by bolo možné len v prípade, že by boli použiteľné opakovane. A to nie sú. Mnohých to možno prekvapí, že nie sú ale ani recyklovateľné. Teda iba veko. Pohár je zmes papiera a plastu, a to je problém, preto patrí do komunálneho odpadu. "Sú využívané ako energia na spaľovanie za účelom výroby energie," povedala Hana Nováková.

Likvidáciu pohára si teda platíme my. EÚ tlačí na zníženie ich spotreby a jednou z úvah by bolo ich spoplatnenie. Takéto pokusy však nepriniesli výraznejší efekt. Ľudia si za pohár zaplatili a potom ho vyhodili do komunálneho odpadu. Túto a ďalšie dilemy zrejme vyrieši rok 1.1.2021. "Skupina jednorazových výrobkov bez ohľadu recykláciu alebo nie, budú zakázané," informoval Tomáš Ferenčák. Čiže aj spomínané poháre, príbory, riady a tiež jednorazové igelitky. Na Slovensku bude tento zákaz platiť dokonca o pol roka skôr ako ho zavedie Brusel pre celú EÚ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy