Jasno
15°
Bratislava
Sabína
27.10.2024
VIDEO: Veľké letecké cvičenie v Tatrách. Nechýbal ani vrtuľník Black Hawk
Zdielať na

VIDEO: Veľké letecké cvičenie v Tatrách. Nechýbal ani vrtuľník Black Hawk

VYSOKÉ TATRY / Nad Tatranskou Lomnicou i Skalnatým plesom lietali tri vrtuľníky s takzvanými bambi vakmi plnými vody. Pod vedením popradských hasičov sa tam uskutočnilo veľké cvičenie Modulu pozemného hasenia, leteckých záchranárov, letky Ministerstva vnútra a ozbrojených síl.

Obavy zo vzniku veľkého požiaru v Tatrách z roka na rok stúpajú. Úzke doliny plné ľudí, meniaci sa vietor i nečakané prúdy - na to všetko musia byť hasiči pripravení. "Hlavná je koordinácia vrtuľníkov pri nasadení väčšieho počtu," uviedol Ján Marušin, vedúci cvičenia, modul pozemného hasenia. 

​Vojaci zo vzduchu už neraz pomohli hasičom. Ale vrtuľník Black Hawk mal v Tatrách premiéru, ide o špičkový stroj, ktorý pod taktovkou skúseného pilota a aj posádky poradil s takou zbraňou proti ohňu, ako je bambi vak. 

Leteckí záchranári sú zase v Tatrách doma. Mnohí ľudia im vďačia za záchranu života. Ale kľúčovú úlohu môžu zohrať aj pri hasení požiaru a dokonca dokážu hasičom pomôcť aj pri dopĺňaní vody do cisterien. "Sú priamo na letisku a pre ten prvý zásah sú k dispozícii veľmi rýchlo," povedal Ondrej Šproch, riaditeľ OR HaZZ, Poprad. "Rozdiel pre pilota je v tom, že je to ďaleko vyššia hmotnosť, takže sa dostáva na medzné režimy," vysvetlil pilot Karol Zeman. 

Posádka letky ministerstva vnútra pozná Tatry veľmi dobre. Nie raz pomáha pri pátracích akciách, ale aj hasičom pri lesných požiaroch. 

Pozrite si reportáž z leteckého festivalu v Piešťanoch:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy