Uchráňte sa pred infekciami z jedla. Stačí dodržiavať týchto 5 zásad
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
BRATISLAVA / Správne skladovanie potravín, ich umývanie a príprava vás môže uchrániť pred nepríjemnými chorobami, ako je napríklad salmonelóza. Dôležité ale nie je len to, ako s jedlom pri príprave narábate, no aj to, ako vyzerá prostredie okolo vás. Prečítajte si niekoľko typov a rád, ktoré odporúča Úrad verejného zdravotníctva SR.
To, že pred ale aj počas varenia by sme si mali umyť ruky, vie asi každý. Prostredie okolo vás musí byť ale čisté tiež. Vyhnete sa tak nepríjemným infekciám ako sú salmonelóza či gastroenteritída. Nebezpečné mikroorganizmy nám môžu spôsobiť aj bolesti brucha a hnačku.
5 zásad pre bezpečnejšie potraviny:
1. Čistota
- Pred prípravou i počas prípravy jedál si umývajte ruky, rovnako aj po použití toalety
- Dôkladne umývajte všetky plochy a zariadenia, ktoré pri varení používate
- Ochráňte priestory kuchyne a jedlo pred hmyzom, hlodavcami a inými zvieratami
Niektoré nebezpečné mikroorganizmy môžeme nájsť v pôde, vode, či napríklad u zvierat. Tieto sa potom prenášajú rukami, utierkami, môžu sa aj kuchynskými pomôckami. Aj malý kontakt s jedlom môže človeku spôsobiť nepríjemnú chorobu.
2. Oddeľovanie surovín
- Surové mäso, hydinu a morské živočíchy oddeľujte od ostatných potravín, aby ste zabránili prenosu prípadných choroboplodných mikroorganizmov na ostatné potraviny počas prípravy jedál
- Používajte zvlášť nože a pomôcky na spracovanie surového mäsa a zvlášť pre uvarené hotové jedlá
- Hotové jedlá uskladňujte v obaloch, zabráňte kontaktu medzi hotovým jedlom a surovinami
Surové potraviny ako mäso, ryby a ich šťavy môžu obsahovať nebezpečné mikroorganizmy, ktoré sa potom prenesú na ostatné jedlo.
3. Dôkladné varenie
- Potraviny varte dôkladne, najmä mäso, hydinu a morské živočíchy
- Polievky a vývary priveďte do varu, skontrolujte, či dosiahli teplotu aspoň 70 stupňov Celzia, pri mäsových jedlách má byť šťava číra, nie ružová
- Uvarené jedlo dôkladne prihrievajte, aby ste dosiahli teplotu aspoň 70 stupňov v strede jedla
Správne uvarenie zabije takmer všetky nebezpečné mikroorganizmy. "Štúdie preukázali, že varenie potravín pri teplote 70 stupňov môže pomôcť zaistiť ich bezpečnosť pre konzumáciu," píše sa v správe ÚVZ.
4. Bezpečné skladovanie
- Uvarené jedlá nenechávajte pri izbovej teplote viac ako dve hodiny
- Hotové jedlá neskladujte ani v chladničke príliš dlho
- Pred servírovaním udržujte jedlo horúce – má mať teplotu viac ako 60 stupňov Celzia
- Potraviny nerozmrazujte pri izbovej teplote, uprednostnite rozmrazovanie v chladničke
"Všetky uvarené a rýchlo skaze podliehajúce potraviny rýchlo schlaďte, napríklad premiešaním v nádobe so studenou vodou a následne umiestnite v chladničke, najlepšie pod 5 stupňov Celzia," upozorňuje ÚVZ. Skladovanie potravín pri izbovej teplote spôsobuje rýchlejšie rozmnoženie nebezpečných organizmov.
5. Bezpečná voda a suroviny
- Používajte len pitnú vodu
- Vyberajte si čerstvé a zdravé potraviny
- Uprednostnite potraviny vyrobené bezpečnými postupmi, napríklad pasterizované mlieko
- Dôkladne umývajte pod tečúcou pitnou vodou ovocie a zeleninu
- Nepoužívajte potraviny po uplynutí dátumu trvanlivosti
Dvojaká kvalita potravín začína byť pre výrobcov "strašiakom". Prečo je to tak?: