Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Elvíra
21.11.2024
Zanedbaná hygiena či kontaminované potraviny. Čo všetko ukazujú výsledky kontrol potravín?
Zdielať na

Zanedbaná hygiena či kontaminované potraviny. Čo všetko ukazujú výsledky kontrol potravín?

BRATISLAVA / Inšpektori Štátnej veterinárnej a potravinovej správy opäť vykonali kontroly potravín, ktoré vôbec nedopadli najlepšie. Zanedbaná hygiena, kontaminované potraviny, chyby v označovaní, ale aj produkty po dátume spotreby. Aj takto vyzerali výsledky kontrol. Inšpektori si posvietili na prvovýrobcov, baliarne, distribútorov, veľkoobchodné sklady, hypermarkety, supermarkety a aj malé predajne.

 V prvom polroku uskutočnila potravinová kobra 30-tisíc kontrol od prvovýroby až po pulty obchodov. Nedostatky boli zistené približne v šiestich percentách prípadov. Podľa ministerky pôdohospodárstva Gabriely Matečnej je tento rok v oblasti kvality a bezpečnosti potravín mimoriadne náročný. "Na jar sme sa museli vysporiadať so škandálom s poľskou hovädzinou, v týchto dňoch zase rezonuje odhalenie nákazy afrického moru ošípaných na východnom Slovensku. Aj takéto prípady poukazujú na to, že ak chceme mať na stoloch bezpečné potraviny, musíme byť neustále v strehu. Oproti minulému roku sme sa rozhodli potravinové kontroly ešte zintenzívniť," vyhlásila Gabriela Matečná, podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Kontroly prebiehali u prvovýrobcoch, distribútoroch, v baliarniach, vo veľkoobchodných skladoch, hypermarketoch, supermarketoch a v malých predajniach. Kontrolám sa nevyhli ani trhoviská, čerpacie stanice a internetové obchody. 

"Inšpektori za rozdali 1 138 blokových pokút v celkovej výške 28 202 eur. V správnom konaní uložili 137 opatrení. V sledovanom období nadobudli právoplatnosť pokuty vo výške 3 187 010 eur, pričom najvyššia právoplatná pokuta sa vyšplhala na 1 000 000 eur," zosumarizoval výsledky úradných kontrol Bíreš, ústredný riaditeľ ŠVPS SR. 

Problémy v obchodnom reťazci s mäsom

Jedným z najväčších problémov sa ukázali tepelné prevádzky, teda miesta, kde si viete napríklad kúpiť grilované kurčatá. " Väčšinou tieto výrobky, ktoré takto tepelne upravujú sú výrobky, ktoré sú už po dátume spotreby," podotkol Jozef Bíreš, ústredný riaditeľ ŠVPS SR.

V tejto súvislosti padlo aj meno obchodného reťazca, ktorý dostal miliónovú pokutu za to, že u neho už dvakrát bolo zistené použitie mäsa po dátume spotreby.  "Ja sa musím ohradiť voči tomuto, že táto téma sa zľahčuje, samozrejme reťazec Billa ju zľahčuje," povedala Matečná. Ten nám zaslal stanovisko, z ktorého vyberáme.

"Spoločnosť BILLA nedostala miliónovú pokutu za pokazené mäso či mäsový výrobok ďalej spracovaný a predávaný v teplom pulte. Pokuta bola spoločnosti udelená za piškóty a jadrá lieskových orechov nájdené po dátume minimálnej trvanlivosti. Vynára sa nám otázka, prečo je vytváraný obraz paniky a ohrozenia Slovákov z konzumácie potravín nakúpených v obchodných reťazcoch. Ide o individuálne pochybenia plynúce z ľudského zlyhania, určite nie je ohrozená celá masa obyvateľstva ," píše sa v stanovisku. 

 To však podľa ministerstva pôdohospodárstva nekorešponduje s tým, čo hovoria pokuty, ktoré tento reťazec dostal. "Od roku 2014, odkedy sú miliónové pokuty súčasťou legislatívy, má Billa z tých 28 pokút najväčší počet miliónových pokút - 11," poznamenal ďalej Milan Lapšanský, šéf ministerskej sekcie potravinárstva a obchodu.  "BILLA mala za prvý polrok tohto roka 676 kontrol len v oblasti hygieny, to je 113 kontrol mesačne! Žiadna spoločnosť z koncernu REWE nemá toľko kontrol, ako na Slovensku," píše sa ďalej v stanovisku spoločnosti. 

Čo zanedbali najčastejšie prevádzky? 

Kontrolované prevádzky najčastejšie doplatili na zanedbávanie hygieny strojov, pracovných pomôcok, skladových priestorov, predajných priestorov a aj osobnej hygieny pracovníkov. Inšpektori odhalili aj kontaminované potraviny, nečitateľné či nesprávne označenia, potraviny po uplynutí dátumu spotreby a minimálnej trvanlivosti, nedodržiavanie predpísaných teplôt, nevyhovujúce laboratórne analýzy či klamlivo označený tovar.

"Počas úradných kontrol bolo odobratých 8 010 vzoriek potravín a surovín, z čoho boli ku dnešnému dňu ukončené testy 7 107 vzoriek. Predpisy porušilo 275 vzoriek, čo predstavuje 3,9 percenta pochybení," uviedol rezort pôdohospodárstva. 

Závažné prípady kontaminovaných potravín

V grilovacom syre a v šunkovej saláme úradoval patogén listeria monocytogenes. V chladených kuracích prsiach bola zase zistená prítomnosť baktérie rodu Salmonella. Na zozname nevyhovujúcich potravín skončili aj produkty so zamlčanými látkami. "Nepriznanú kyselinu sorbovú objavili inšpektori v nízkotučnom tvarohu. V zložení punčových rezov neboli deklarované syntetické farbivá allura červená (E129) a azorubín (E122)," napísalo v správe ďalej ministerstvo. 

V kontrolách pohorelo aj viacero druhov potravín dovezených  z tretích krajín, ktoré prekročili maximálne povolené množstvá vybraných látok. Týka sa to napríklad arašidovej nátierky s mliečnou a bielou čokoládou z Ukrajiny a vylúpaných surových pistácií z Iránu, ktoré nedodržali maximálny prípustný limit pre Aflatoxín B1. Limit pre látku Ochratoxín A prekročili sušené hrozienka z Uzbekistanu a aj hrozienková pasta z Turecka.

V rámci cielených kontrol zameraných na vysledovateľnosť ovocia a zeleniny navštívila potravinová kobra aj trhoviská, kde dochádza  najčastejšie k predaju tovaru bez sprievodných dokladov alebo vydávaného za "domáci."

Problémy aj na trhoviskách

"Celkovo zrealizovali 147 úradných kontrol, pričom nedostatky našli takmer v 44 percentách. Za závažné nedostatky uložili na mieste 50 blokových pokút v celkovej hodnote 2 374 eur. Inšpektori vydali 27 zákazov predaja trhovníkom, ktorí predávali tovar neznámeho pôvodu alebo nelegálne bez dokladov. Vzhľadom na to, že kontroly stále preukazujú závažné zistenia, Štátna veterinárna a potravinová správa SR bude cielené kontroly trhovísk aj naďalej opakovať v pravidelných intervaloch počas celej letnej sezóny, vrátane víkendov. Okrem trhovísk kontroluje aj predaj ovocia a zeleniny pri cestách," uvádza ŠVPS SR.

Popis niektorých nedostatkov

Primárni výrobcovia, výrobcovia, baliarne

neoznámená činnosť pekárne v nových prevádzkových priestoroch

zistená prítomnosť lezúceho hmyzu neidentifikovateľného pôvodu

ku kontrole nepredložené rozhodnutie RÚVZ so súhlasným stanoviskom na uvedenie priestoru do prevádzky

okolie prevádzky znečistené, rozsypané umelé hnojivo, hromadenie kartónov pri vchode do prevádzky, dvere

proti vnikaniu hmyzu netesnili, na oknách a v rohu skladu múky boli pavučiny

výskyt lokálnych kolónii plesní na strope obloženom hliníkovým profilom v sklade

suroviny skladované priamo na podlahe

rozkrajované syry a šunky na výrobu gazdovských žemlí bez vysledovateľnosti, označenia, pôvodných

obalov alebo váhových etikiet udávajúcich ich rozbalenie, rozkrojenie a skrátenie ich dátumu spotreby

na prevádzke nebolo k dispozícii laboratórne vyšetrenie pitnej vody používanej vo výrobe

výskyt trusu hlodavcov v skladovacích priestoroch s uskladnenými finálnymi výrobkami

výskyt mŕtvych škodcov molí na viacerých miestach prevádzky t.j. na zariadení Stephan v množstve šesť kusov, vo vedre pri zariadení v množstve sedem kusov, vo výrobni chocotech pod chladiacim tunelom v množstve dva kusy, na podlahe MAFA 850 v mnosžve tridsať kusov

výskyt živých škodcov molí v baliarni pri NID v množstve jeden kus a vo výrobni MAFA 850 v množstve dva kusy

výskyt hlodavca v sklade obalov

vajcia so senzorickými zmenami- povrchová pleseň

Distribúcia, preprava, VO sklady

znečistené police hrubým nánosom prachu a nečistôt v časti hrubý koloniál s uskladnenými potravinami,

poškodený pracovný stôl zamestnancov t.j. chýbajúca ľavá strana stola so skrinkou, vylomená spodná časť a poškodená plastová úchytka prvej zásuvky

nenahlasovanie zásielok, resp. nahlasovanie zásielok nepravdivo, na adresu sídla spoločnosti, ktorá nemá

sklad ani kamennú predajňu

prevádzkovateľ nemá vypracovaný sanitačný poriadok a nevedie evidenciu o vykonaní čistenia a dezinfekcie

nevyhovujúca osobná hygiena

Obchodná sieť, predaj

žiadne výrobky v pultovom predaji (syry, mäsové výrobky) neboli označené etiketou v slovenskom jazyku, po

narušení originálneho obalu nebol uvedený dátum otvorenia, v bezprostrednej blízkosti výrobkov určených na predaj na hmotnosť neboli uvedené potrebné informácie

spoločné skladovanie nebalených a balených potravín, nevhodne umiestnené lepové pasce v chladiacom

sklade

predaj mäsových výrobkov na ktorých boli zmazané dátumy spotreby zoškrabaním alebo odstrihnutím

tovar po DS neoznačený, skladovaný spoločne s tovarom určeným na umiestnenie na trh, spoločne skladované nezlučiteľné druhy potravín (tepelne opracované určené na priamu spotrebu a surové, čerstvé

ryby)

predaj 11 druhov výrobkov po dátume minimálnej trvanlivosti

mraziace zariadenia na predajnej ploche (nanuky, hydina)silne znečistené čiernou zaschnutou špinou(vodiace

lišty, dno mraziacej vane)

nepoužívali ochranné prostriedky pri predaji mäsových výrobkov

teplota chladiacich vitrín s mliečnymi výrobkami bola 9,4 C a 10,2 C

prelepenie údajov o dátume výroby a dátume spotreby na originálnom balení

neregistrovaný predajca malých množstiev

v skladových priestoroch boli uskladnené vajíčka s požadovanou teplotou skladovania +6 až + 18 stupňov,

pričom v skladových priestoroch bola kalibrovaným teplomerom inšpektora nameraná teplota 24,5 stupňa

Ovocie, zelenina

zemiaky konzumné neskoré nevhodné na ľudskú spotrebu

plody citrónov a mandarínok boli hnilé s výskytom zelenej a bielej plesne

zemiaky konzumné prané červené zistený výskyt plesne na klíčkoch a hniloby na povrchu zemiakov v

každom balení, zemiaky naklíčené po celom povrchu, hrozno biele zistený výskyt hniloby v balení, hrozno

biele voľné zistený výskyt hniloby na bobuliach, cvikla praná zistený výskyt plesne na povrchu plodín, chren

zistený výskyt plesne na povrchu plodín, zázvor zistený výskyt plesne na povrchu plodín

nehlásenie zásielky čerstvého ovocia a zeleniny

tovar na predajnej ploche bez akéhokoľvek označenia - čerstvé ovocie a zelenina

spoločné skladovanie nezlučiteľných výrobkov- vajcia, koreňová zelenina, krájaný melón, zvyšky mäsových

výrobkov

Nevyhovujúce vzorky

Vzorka

Dávka

Pôvod

Nevyhovujúci znak

Nealkoholický nápoj Aloe Vera Farmers Pomegranate

s cukrom a sladidlam

16500

Južná Kórea

chýba informácia "môže mať nepriaznivé účinky na činnosť a pozornosť detí"

namerané farbivo E129

Pistácie vylúpané surové

8000

Irán

prekročenie maximálnej hodnoty obsahu

Aflatoxínu B1 a sumy Aflatoxínov B1-G2.

Konzervovaná citrónová šťava

4 l

1024

Izrael

nevyhovujúce označenie, nedovolené

použitie aditívnych látok

Arašidová nátierka s mliečnou

čokoládou

240

Urajina

prekročenie max.hodnoty Aflatoxínu B1,

B2, G1 a sumy aflatoxínov

Pistácie nevylúpané surové

22000

Irán

prekročenie maximálnej hodnoty obsahu

Aflatoxínu B1

Hrozienka sušené

20000

Uzbekistan

prekročenie maximálnej hodnoty Ochratoxínu A

Arašidové maslo s karamelom

240

Slovensko

AFT B1 19,1, suma AFT 22,2

Arašidy nátierka s mliečnou čokoládou

240

Urajina

prekročenie najvyššieho povoleného množstva Aflatoxínu B1 (9,8 )a Sumy

aflatoxínov B1,B2, G1a G2 (11,3)

Arašidová nátierka s bielou

čokoládou

240

Urajina

prekročenie najvyššieho povoleného

množstva sumy aflatoxínov B1,B2, G1,G2

Coco Punch - destilát z

cukrovej trstiny

168

Madagaskar

nesprávny údaj o obsahu alkoholu

Hrozienková pasta - surovina

450

Turecko

prekročenie maximálnej hodnoty Ochratoxínu A (limit max. 10,00,

namer.hodnota 13,02 )

Popis vybraných nevyhovujúcich vzoriek

Vzorka

Nevyhovujúci znak

Pekánové orechy lúpané

nevyhovujúce senzorické vyšetrenie - vôňa cudzia, nepríjemná, zmenená, výrazná po oxidácii

chuť - nepríjemná, výrazná po oxidácii

Hovädzie predné - plece, býk

vzhľad - povrch osliznutý, vôňa - cudzia, kyslá,

vykazuje výrazné známky kazenia

Hrozienková pasta - surovina

prekročenie maximálnej hodnoty Ochratoxínu A

(limit max. 10,00, nameraná hodnota 13,02 )

Údené bravčové karé b. k.

vzhľad na povrchu s početným výskytom kolónií

bielych a čiernych plesní

Bryndza plnotučná zimná

nevyhovujúce senzorické aj mkb vyšetrenie farebné zmeny, pach nepríjemný kvasnicový, zistené kvasinky a plesne - rod Penicillium a druh

Geotrichum candidum

Závin škoricový

prekročenie max. množstva kumarínu, v označení

chýbal údaj o obsahu škorice

Oravská údená slanina

vzhľad: na povrchu oschnutá a zoxidovaná

s viditeľnými bielymi kolóniami mikrobiálnej

kontaminácie, farba: na povrchu zmenená, svalovina zašednutá, tukové časti nažltlé, vôňa: zmenená,

po začínajúcom mikrobiálnom rozklade

Arašidy nátierka s mliečnou čokoládou

prekročenie najvyššieho povoleného množstva Aflatoxínu B1 (9,8 )a Sumy aflatoxínov B1,B2,

G1a G2 (11,3)

Tradičná domáca klobása pikant

na povrchu biele ložiská plesní a kvasinkových

mikroorganizmov

Plnotučná bryndza Slatina á 250g, SK 025

obsah ovčieho syra zo sušiny výrobku je menej ako 50 hmot.% zo sušiny výrobku aj po

pripočítaní neistoty merania

Tvaroh jemný hrudkovitý, nízkotučný, VB

zistená prítomnosť kyseliny sorbovej, ktorá nie

je uvedená v zložení výrobku

Šunková saláma

vo vzorke bola zistená prítomnosť Listeria

monocytogenes

Vajcia slepačie trieda kvality B

prítomnosť plesní na povrch vajec: Penicillum

spp, Aspergilus sp., obsah vajec- penicillium spp.

Grilovací syr (syr na grilovanie)

vo vyšetrovanej vzorke bola zistená prítomnosť

Listeria monocytogenes

Prievidzký šalát

prítomnosť Listerie monocytogenes

Long drink G:N s príchuťou Grepfruitu 0,33l

prekročenie najvyššie prípustného množstva

kys. sorbovej

Ovčí hrudkový syr

v ukazovateli koagulázopozitívne stafylokoky

Kapusta pekingská

prekročené najvyššie prípustné množstvo v parametri

dusičnany

punčový rez

zistená prítomnosť syntetického farbiva ponceau 4R (E124), ktoré nie je v jemnom pečive povolené používať, zistená prítomnosť syntetických farbív

allura červená (E129) a azorubín (E122), ktoré nie sú uvedené v zaslanej receptúre

kuracie prsia chladené

zistená prítomnosť Salmonella enterica serovar

Enteritidis

Súvisiace články

Najčítanejšie správy