Polojasno
10°
Bratislava
Katarína
25.11.2024
Reštaurácie a jedálne budú musieť zverejňovať pôvod mäsa, z ktorého varili
Zdielať na

Reštaurácie a jedálne budú musieť zverejňovať pôvod mäsa, z ktorého varili

Archívna reportáž

BRATISLAVA / O kvalite a pôvode mäsa sa čoskoro dozviete aj v reštauráciách. Stravovacie a reštauračné zariadenia totiž budú musieť od 14. decembra 2019 uvádzať pôvod mäsa, z ktorého pripravili pokrm pre spotrebiteľa. Vyplýva to z novely zákona o potravinách, ktorú vo štvrtok schválil parlament.

Túto povinnosť v NR SR presadila Eva Antošová svojím pozmeňujúcim návrhom. "Keď idete do obchodu, máte akú-takú šancu dozvedieť sa, odkiaľ pochádza mäso, ktoré kupujete. No v reštauráciách a jedálňach sa môžete spoľahnúť iba na ústnu informáciu čašníka, ktorá nemusí byť pravdivá. Práve preto bolo tento zákon dôležité prijať čím skôr," povedala Antošová. 

Viac slovenského mäsa?

Zariadenie spoločného stravovania bude povinné pri hotovom pokrme alebo jedle z mäsa zabezpečiť pre spotrebiteľa v písomnej forme na dobre viditeľnom mieste údaj o krajine pôvodu mäsa. "Údaj o krajine pôvodu mäsa je zariadenie spoločného stravovania povinné získať od subjektu, od ktorého mäso kúpi, a v rovnakom rozsahu tento údaj poskytnúť spotrebiteľovi. Povinnosť sa vzťahuje na bravčové, hovädzie, ovčie, kozie a hydinové mäso. Povinnosť nevzniká pri polotovaroch," doplnila Antošová.

"Motivovali nás spotrebitelia. Čoraz viac vnímajú pôvod potravín, najmä po škandáloch, ktoré sme zažili," povedala na tlačovej besede po schválení spomínanej novely ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná. Novela zákona o potravinách má podľa nej aj zvýšiť podiel slovenského mäsa v reštauráciách.

Porušenie povinnosti označiť hotové pokrmy a jedlá obsahujúce mäso údajom o krajine pôvodu mäsa sa bude považovať za správny delikt a možno mu zaň uložiť pokutu. "Pokuta bude vo výške od 100 do 100 000 eur s prihliadnutím na závažnosť, spôsob spáchania správneho deliktu, na jeho následky a okolnosti," uvádza sa v schválenej novele.

Schválená novela zákona okrem toho odstraňuje aj niektoré z doterajších nedostatkov v zákone, ktoré vyplynuli z aplikačnej praxe orgánov úradnej kontroly potravín. Nedostatky sa týkali najmä oznamovania príchodu zásielok dovážaných prevádzkovateľmi potravinárskych podnikov z tretích krajín a spôsobu poverovania akreditovaných úradných laboratórií na výkon analýzy vzoriek odobratých pri úradnej kontrole potravín. Zároveň odstraňuje aj nedostatky vydávania úradných certifikátov orgánmi úradnej kontroly potravín prevádzkovateľom potravinárskych podnikov, ktorí vyrábajú potraviny v Slovenskej republike a ktorí umiestňujú potraviny na trh tretej krajiny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy